Zwarte zaterdag

04 jul Zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag is een term die inmiddels is ingeburgerd in onze taal en iedere vakantieganger wel kent en hoopt te vermijden. Zwarte zaterdag staat namelijk synoniem voor files, topdrukte en ongelukken op de Europese snelwegen. Wij proberen de zwarte zaterdag altijd te vermijden door doordeweeks te rijden, maar ik was toch eens benieuwd naar de oorsprong van deze term.

Wat is zwarte zaterdag?

Een paar zaterdagen in het jaar in juli en augustus gaan vele mensen in Europa tegelijkertijd met de auto op vakantie. Hierdoor slibben (snel)wegen dicht, worden de rijen voor tolpoortjes langer en langer en ook de parkeerplaatsen langs de route kunnen de enorme drukte niet meer aan en veranderen in één grote, vieze bende. In 2016 zijn zaterdag 30 juli en zaterdag 3 augustus de verwachte zwarte zaterdagen van het jaar. Maar ook de zaterdagen voor en na deze weekenden wordt grote drukte verwacht op de Franse wegen.

Waar komt de term zwarte zaterdag vandaan?

De term Zwarte Zaterdag komt uit Frankrijk. Dit is dan ook niet voor niets het land waar bijna iedereen aan denkt als je hebt over de zwarte zaterdagen. Frankrijk is een populair vakantieland en is ook nog eens de enige toegangsweg over land naar Spanje en Portugal. Dus ieder jaar weer reizen duizenden mensen, waaronder ook de Fransen zelf, over de Franse wegen. De Franse verkeersdienst Bison Futé maakt voor de aanduiding van drukte op de Franse wegen gebruik van een kleurcodering. Groen staat voor normaal, oranje is druk, rood betekent zeer druk en absolute topdrukte is uiteraard zwart. Ondanks dat de Fransen de extreem drukke zaterdagen altijd aanduidden als ‘les jours de grands départs’, raakte in de afgelopen jaren ook het begrip ‘samedi noir’ steeds meer ingeburgerd in de Franse taal.

Zwarte dagen buiten Frankrijk

Ook in de rest van Europa wordt de extreme verkeersdrukte inmiddels aangeduid met zwarte zaterdag, zo geven ze in Duitsland, Italië en bij de tunnels in Oostenrijk en Zwitserland met regelmaat een waarschuwing voor een zwarte dag. En niet alleen in de zomermaanden, de eerste zaterdag van de wintersportvakantie in Duitsland en Oostenrijk bijvoorbeeld wordt tegenwoordig in veel verkeersprognoses ook aangeduid als een zwarte zaterdag.

Reistips voor drukke dagen

Het is verstandig om zwarte zaterdagen te vermijden, maar ga je toch de weg op, dan helpen deze tips je om zo goed mogelijk de dag door te komen:

  • Zorg voor voldoende eten en vooral drinken in de auto. Wegrestaurants zijn vaak afgeladen en de parkeerplaatsen overvol, waardoor het verstandig is om je eigen eten en drinken mee te nemen.
  • Tolpoortjes op de snelweg zorgen vaak voor lange files. Deze vermijd je door een paar afslagen voor het einde van de tol de afrit te nemen en de alternatieve route (de groene bordjes met itineraires bis) te volgen.
  • Betaal bij tolpoortjes met je creditcard of schaf een tolbadge aan waarmee je door de automatische télépéage kunt. Hiermee kun je snel en eenvoudig voorbij de slagbomen en vermijd je onnodig oponthoud en extra wachttijden.
  • Wacht niet tot het laatste moment met tanken. Vooral als je stil komt te staan in de file gaat het benzineverbruik harder dan je denkt. Dit geldt bovendien ook voor het gebruik van de airco, houd hier eventueel rekening mee bij het uitstippelen van de route.

Ook interessant:

Geen reactie's

Geef een reactie