Wijnmuseum La Cité du Vin

02 jun Wijnmuseum La Cité du Vin

In een vorige blog hebben we al geschreven over de onlosmakelijke link tussen Bordeaux en wijn. De Bordeaux is al eeuwenlang één van de grootste en beroemdste wijnbouwgebieden ter wereld. De grootste wijnbeurs ter wereld, de Vinexpo, wordt ieder jaar gehouden in Bordeaux en de Bordeauxwijnen staan bekend als de beste ter wereld en worden hier al sinds de 8e eeuw vervaardigd. Maar Bordeaux als wijnstad heeft iets nieuws. Op 31 mei vond de officiële opening plaats van Wijnmuseum La Cité du Vin (stad van de wijn) door president François Hollande. En vanaf 1 juni is het museum open voor het grote publiek.

Wijnmuseum La Cité du Vin in Bordeaux

Dit futuristische bouwwerk aan de oevers van de Garonne is het neusje van de zalm voor wie de geschiedenis en ontwikkeling van de wijncultuur wil ontdekken. Het museum telt tien verdiepingen en is in zeven jaar ontwikkeld en gebouwd. In totaal heeft de ontwikkeling meer dan 80 miljoen euro gekost. Het gebouw is ontworpen door de architecten Anouk Legendre en Nicolas Desmazières in samenwerking met en Casson-Mann: een Engels agentschap gespecialiseerd in scenografie en vormgeving. Voor de keuze van hun vormtaal hebben ze zich voornamelijk gebaseerd op allerlei symbolen van de wijncultuur zoals walsende wijn, een knoestige wijnstok, de bochten van de Garonne.

Belevingsmuseum

Wijnmuseum La Cité du Vin is geen gewoon museum maar een echt ‘belevingsmuseum’. Het museum heeft geen vaste collectie, maar heeft meer dan twintig gedeeltes die meerdere thema’s rondom wijn behandelen. Het is als het ware een interactieve ontdekkingstocht door tijd en ruimte en elk aspect van wijn komt aan bod. Ook is er een auditorium met zo’n 250 zitplaatsen waar films over wijn worden uitgezonden.

Het museum biedt gasten daarnaast wijnproeven. Je mag zelf je keuze maken uit het aanbod van twintig wijnen afkomstig uit de beste wijngaarden ter wereld geselecteerd door het museum. Deze selectie verandert regelmatig en is zorgvuldig uitgekozen door echte professionals. Maar ook aan de kleintjes is gedacht; zij krijgen een proeverij van  druivensappen. De proeverij is in de Belvedère op de 8ste verdieping van de Cité du Vin (hoogte van ongeveer 35 m.). Van hieruit heb je een panoramisch uitzicht in 360° over de stad, zijn wijngaarden en omgeving. Dit uitzicht in combinatie met de fantastische inrichting maken een bezoekje aan dit museum compleet.

Interesse?

Een kaartje voor Wijnmuseum La Cité du Vin kost 20 euro. Ben je deze zomer in de buurt van Bordeaux, dan is een bezoekje aan dit museum de moeite waard. Het museum is dagelijks geopend van 9.30-19.30 uur.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie