Werken in Frankrijk

10 apr Werken in Frankrijk

Ondanks dat het één Europa is, is een verhuizing naar Frankrijk nog steeds een emigratie. Binnen de Europese Unie heeft iedereen het recht om in het buitenland te werken en zich te vestigen. Wilt u gaan wonen en werken in Frankrijk, dan hopen wij u met deze blog al iets op weg te helpen.

Wonen in Frankrijk

Ondanks dat het emigreren naar Frankrijk door de Europese Unie is vergemakkelijkt, wacht u de Franse papierwinkel van het belasting- en sociale verzekeringsstelsel. Een aantal zaken moet u van tevoren uitzoeken, een aantal kunnen later. Zonder een vast inkomen kunt u geen woning kopen of huren. Men heeft altijd een bewijs van een vast inkomen van u nodig. Wilt u een woning kopen in Frankrijk lees dan onze eerder verschenen blog Tips woning kopen in Frankrijk.

Werken in Frankrijk

Wanneer u in Frankrijk wilt gaan werken, dan hoeft u niet in het bezit te zijn van speciale papieren of documenten. Nederlanders hebben op grond van de EU-bepalingen in Frankrijk geen werkvergunning nodig. Het staat hen vrij om in Frankrijk werk te zoeken en een betrekking te aanvaarden. Het aanvragen van een werkvergunning is daarom niet nodig. Houd er rekening mee dat het werkloosheidspercentage in Frankrijk hoger ligt dan in Nederland.

Zoeken naar een baan

Er zijn vele manieren om een baan te vinden in Frankrijk. Op het internet zijn er genoeg Franse websites te vinden die verschillende banen aanbieden. Maar er zijn ook Europese website met een overzicht van banen in de EU, zoals bijvoorbeeld Eurojobs.com of buitenland-werken.nl. Via de Nederlandse website werk.nl kunt u op zoek gaan naar een baan binnen de Europese Unie. Hier kunt u onder andere verschillende Franse vacatures vinden. U kunt ook vacatures vinden in de lokale kranten of langsgaan bij uitzendbureaus.

Taaltraining Frans

Het is handig als u de Franse taal beheerst, want dat maakt het vinden van een baan beduidend makkelijker. Het volgen van een taaltraining Frans ruim voordat u vertrekt naar Frankrijk is dan ook sterk aan te raden. Als u eenmaal woont en werkt in Frankrijk gaat uw taalkennis en –ontwikkeling met grote stappen vooruit. Maar het werkt veel prettiger als u voor vertrek al een grondige basiskennis heeft van de Franse taal.

Cultuur

In Frankrijk heerst een andere cultuur dan in Nederland. Dat merkt u al als u als toerist het land bezoekt. Een verhuizing naar Frankrijk kan dan ook een grote stap zijn. Als u in Frankrijk wilt wonen zult u zich moeten aanpassen aan de Fransen. Voordat u gaat verhuizen, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie over Frankrijk verzamelt. Op deze manier kunt u veel informatie vinden over de Franse cultuur en gewoonten, maar ook voer zeken met betrekking tot wonen in Frankrijk. Maar niet alleen feitenkennis is belangrijk, ook het gevoelsmatige aspect is erg belangrijk bij een verhuizing naar het buitenland. Ga dus sfeerproeven in de omgeving waar u wilt gaan wonen en probeer met mensen in gesprek te komen.

Tips?

Heeft u nog tips voor wonen en werken in Frankrijk, dan horen wij deze graag van u zodat wij deze kunnen toevoegen op onze site. Belangrijk is in ieder geval dat uw zich oriënteert en informatie over diverse onderwerpen inwint en dus niet over een nacht ijs gaat.

Geen reactie's

Geef een reactie