Wat NIET te doen in Parijs

21 dec Wat NIET te doen in Parijs

Wat NIET te doen in Parijs: Uren in de rij staan voor de lift van de Eiffeltoren en naast tientallen toeristen staan om een glimp op te vangen van de Mona Lisa. Het zijn allebei toeristische attracties, waar we liever niet aan mee willen doen. Ondanks mijn liefde voor Parijs moest ik erg lachen om de 10 punten ‘wat NIET te doen in Parijs’ van Take-a-trip. En ik moet helaas bekennen dat ze op een aantal punten wel heel erg gelijk hebben…

  1. Naar de Champs-Élysées gaan

Tenzij je over een aardig budget beschikt, kun je de drukke Champs-Élysées maar beter aan je voorbij laten gaan. Deze wereldberoemde winkelstraat barst van de peperdure internationale kledingwinkels en overprijsde restaurants met vreselijk eten. De Champs-Élysées wordt door Parijzenaars dan ook steevast vermeden. Zij kennen immers alternatieve winkelstraten waar het veel fijner vertoeven is en waar je niet over een monsterbudget hoeft te beschikken. Ga net zoals de Parijzenaars naar twee straten die de Gouden Driehoek vormen; Avenue Montaigne en Avenue George V, waar je outlets aantreft van de grootste modehuizen van Parijs. Hermes, Chanel en Louis Vuitton, je vindt het er allemaal, maar stukken goedkoper. Beschik je over een klein budget, ga dan naar de oostelijke stadwijken Marais, Bastille en Belleville, waar je verschillende leuke betaalbare boetiekjes kunt vinden.

  1. In de rij voor de lift van de Eiffeltoren

Wanneer je naar Parijs gaat, staat het uitzicht van de Eiffeltoren ongetwijfeld bovenaan op je to do-lijstje. De uitzichten zijn ook adembenemend mooi, de lengte van de wachtrij is daarentegen veel minder. Boek je ticket voor de lift op voorhand als je niet urenlang wilt aanschuiven. Uiteraard kun je de lift laten voor wat ze is en de Eiffeltoren zelf beklimmen door de trap te nemen. Een ticket voor de trappen kan alleen niet op voorhand worden gekocht, maar de wachtrij voor deze tickets is veel minder lang dan die voor de lift.

  1. Aansluiten bij de Mona Lisa-gekte

Iedereen heeft gehoord van de Mona Lisa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er elke dag een enorme menigte zich in het Louvre verzameld om de wereldberoemde ‘glimlach’ van Mona Lisa met eigen ogen te aanschouwen. Maar is Da Vinci’s meesterwerk al die drukte waard? Niet echt, aangezien het schilderij heel klein is. Je zult erg je best moeten doen om het schilderij van dichtbij te kunnen bewonderen. Sluit dus niet aan bij de Mona Lisa-gekte maar bewonder de 35.000 andere kunstwerken die het Louvre je te bieden heeft.

  1. Je kinderen meenemen

Parijs is niet echt een kindvriendelijke stad, laat je kroost dus liever lekker thuis. De metro is bijvoorbeeld niet op kleine kinderen ingesteld. Terwijl je in steden zoals Londen grote, buggyvriendelijke gates hebt, is er in de Parijse metrostations nergens ruimte voor een kinderwagen. Kom je er toch in, dan is het een karwei om zonder kleerscheuren in de metro te komen. De meute gehaaste pendelaars achter je maakt het hele proces uiteraard nog ongemakkelijker. Kom je dus toch met kinderen naar Parijs, zorg er dan voor dat je kinderen de buggy-leeftijd voorbij zijn.

  1. Slachtoffer worden van een zakkenroller

Het aantal zakkenrollers is in Parijs de laatste jaren aanzienlijk gestegen omwille van de Russische en Chinese toeristen die de stad nu ook in groten getale bezoeken en gewoonlijk veel cash geld bij zich dragen. Enkele tips om niet door zakkenrollers te worden bestolen: draag een handtas met rits(en), houd je spullen rond toeristische attracties zoals de Eiffeltoren en het Louvre extra in de gaten en draag nooit veel geld bij je.

  1. De rekening betalen in een vijfsterrenhotel

Parijse hotels behoren tot de duurste ter wereld. Wens je dus in een vijfsterrenhotel te verblijven, weet dan dat je hiervoor heel wat geld moet neertellen. Zo kost een nachtje in ‘Le Meurice’, één van de chiquere vijfsterrenhotels in Parijs, je al snel een verbazingwekkende 880 euro. Wees dus gewaarschuwd en val niet achterover van de peperdure rekening.

  1. Iemand de weg vragen

Probeer in Parijs je eigen weg te vinden. De lokale inwoners kunnen vervelende toeristen missen als kiespijn. Vraag je naar de weg, zul je compleet worden genegeerd of supersnel antwoord krijgen in onverstaanbaar Frans. Vertrouw dus liever op een reisapp of vraag de weg aan andere toeristen.

  1. Er tijdens een staking verblijven

Fransen staan erom bekend om voor elke denkbare reden te staken. Probeer deze stakingen te vermijden door in een andere periode naar Parijs te gaan. Wanneer ze tijdens je verblijf in Parijs besluiten te staken, weet dan dat je niet op het openbaar vervoer kan rekenen. Pas ook op voor stakingen van luchtverkeersleiders, want deze resulteren in annuleringen en vertragingen van vluchten. Ook de arbeiders van het nationale treinnetwerk SNCF beslissen regelmatig te staken.

  1. Naar Gare du Nord gaan

Hoewel het noordstation met haar beeldschone façade langs de buitenkant zeker indruk maakt, heeft de binnenkant betere tijden gehad. In Gare du Nord vind je geen fatsoenlijke eetgelegenheden en door de slechte infrastructuur botsen reizigers er voortdurend tegen elkaar op. Ook de stationsbuurt is onaantrekkelijk en zelfs een beetje afstotelijk. Dit is geen plek waar je op aansluitend transport wil zitten wachten.

  1. Het Forum des Halles bezoeken

Het Forum des Halles wordt door velen omschreven als een permanente bouwwerf waar een druk verkeerskruispunt uitmondt in een winkelcentrum. De wijk, die in het 1ste arrondissement ligt, is geen stijlvolle shopbestemming maar eerder een onaantrekkelijk, vreemd bouwwerk. Het lijkt in een eeuwigdurende renovatie vast te zitten en is dus absoluut te vermijden bij een bezoek aan Parijs.

Hopelijk heb ik naast “Wat niet te doen in Parijs” ook nog genoeg tips gegeven over wat je allemaal wel kunt gaan doen. In mijn blog ‘Bezienswaardigheden Parijs’ lees je volgende week in ieder geval over een aantal plekken die je niet mag missen.

Geen reactie's

Geef een reactie