Wat is champagne?

28 dec Wat is champagne?

Het jaar 2015 is bijna al weer op zijn einde. Tijd om het nieuwe jaar in te knallen, met vuurwerk (ben ik niet zo van) en natuurlijk met een heerlijke champagne (daar maak je mij wel blij mee!). Maar wat is champagne en is het zoveel anders dan een wit wijntje met een bubbel?

Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendst, maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de ‘méthode traditionnelle’ mag de naam champagne dragen. In de meeste westerse landen wordt champagne traditioneel bij bijzondere gebeurtenissen gedronken, zoals met oudjaar, bij de doop van een schip, bij een jubileum of na een geboorte.

De druiven

Champagne wordt veelal gemaakt van een mengsel van het sap van blauwe en witte druiven. Er zijn 6 druivenrassen toegestaan, maar 3 daarvan worden het meest gebruikt; Chardonnay voor de witte druivenras en Pinot noir en Pinot meunier voor de blauwe druivenras. Het hangt van het huis af welke druif de hoofdrol speelt. Champagne die uitsluitend gemaakt is van witte druiven wordt blanc de blancs genoemd. Champagne van uitsluitend blauwe druiven noemt men blanc de noirs. De meeste champagne is wit, een minderheid is rosé. Rode champagne wordt niet gemaakt.

Van oogst tot fles

Het proces van druif tot fles heeft wat tijd nodig. Wanneer tegen het einde van september de oogstdatum wordt vrijgegeven, trekken talloze druivenplukkers de wijngaarden in om de druiven voorzichtig met de hand binnen te halen. Pas een aantal maanden tot jaren verder is de champagne klaar voor consumptie.

Smaaksoorten

Champagnes krijgen hun unieke karakter door de bewerkingen in de kelder, maar ook de herkomst van de druiven, de persing, de verhouding tussen de gebruikte druivenrassen en het jaar van de oogst zijn van invloed op het uiteindelijke product. De champagnes worden vooral onderscheiden door hun al dan niet zoete smaak.

Ontkurken

En hoewel wij het nieuwe jaar graag knallend laten starten, wordt dit door de echte champagnekenners toch afgeraden. Als je de kurk bij het openen namelijk laat knallen, zal door het snel vrijkomende koolzuurgas de wijn uit de fles spuiten en zal de achtergebleven wijn snel zijn koolzuur verliezen.

Video wat is champagne?

De vraag: ‘wat is champagne?’ hoop ik hiermee te hebben beantwoord. Wil je meer weten over de oogst, het gistingsproces, de soorten, etc. dan vind je genoeg informatie hierover op Google of Wikipedia. Wij gaan nu genieten van een heerlijk glas champagne en voor jullie alvast een heel gelukkig nieuwjaar!

Geen reactie's

Geef een reactie