Versailles

05 sep Versailles

Het dorpje Versailles ligt op ongeveer 20 kilometer van Parijs en is vooral bekend om haar kasteel. Goudkleurige toegangspoorten gaan richting ingang van het voormalige Koninklijke paleis van koning Lodewijk XIV en zijn nakomelingen. Er is meer dan 300 jaar gebouwd aan dit paleis. De bouwkosten stegen van 5 miljoen pond in 1669 tot bijna 88 miljoen pond in 1690. Op bepaalde momenten waren er 36.000 arbeiders en 6000 paarden aan het werk. Toen Lodewijk XIV in 1715 overleed had hij maar liefst 2 miljard lires aan schuld. Een enorm bedrag dat met name toe te schrijven was aan de bouw van het paleis. Maar voor dat geld had hij wel het grootste en indrukwekkendste paleis uit de geschiedenis gebouwd.

Bouw Versailles

In 1662 gaf Lodewijk XIV opdracht om het jachtslot van zijn vader op te knappen. Hij wilde niet steeds in Parijs wonen en aan deze plek had hij goede herinneringen. Hij gaf daarom de architecten Le Vau, Le Nôtre en Le Brun opdracht om het jachtslot van zijn vader te moderniseren. Het paleis moest vooral groot zijn met alle pracht en praal die een koning waardig is. Omdat het oorspronkelijke slot intact moest blijven, bouwde architect Le Vau er een ander bouwwerk omheen. Het kleine jachtslot bleef en is de kern van het Kasteel van Versailles. Hij ontwierp een aantal flinke uitbreidingen rondom het bestaande huis, met ruim 700 vertrekken en 67 trappen. Het hof en de regering zouden van 1682 tot aan de Franse Revolutie in dit paleis zetelen.

Tuinen van Versailles

In 1672 was de eerste uitbreiding klaar en wilde Lodewijk XIV schitterende tuinen aangelegd hebben. Uiteraard moesten die tuinen exotisch en volgroeid zijn en bovendien niet te klein. In de tuin zijn verschillende fonteinen waaronder Latona Fontein en Neptunus Fontein en meerdere kleinere paleizen. De tuindelen voor het kasteel zelf zijn één grote ontdekkingstocht. Tussen de hoge bomen en struiken zijn allerlei lanen en hoven aangelegd. Hiertussen vind je prachtige elementen zoals Balzaal en de Zuilengalerij.

Spiegelzaal

Het pronkstuk van het paleis in Versailles in ongetwijfeld de Spiegelzaal. In 2007 is de spiegelzaal, een galerij van 73 meter met 357 spiegels, na een restauratie van 3 jaar weer geopend. In de spiegelzaal voltrokken zich verscheidende historische gebeurtenissen, waaronder de oprichting van het Duitse keizerrijk in 1871. In 1919 werd het einde van de Eerste Wereldoorlog hier bezegeld met het Verdrag van Versailles. Na de Tweede Wereldoorlog richtte president De Gaulle er af te toe banketten aan.

Franse revolutie

De laatst regerende koning, Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette hebben er niet veel geluk gehad. Tijdens de Franse Revolutie in 1789 waarbij het Franse volk in opstand kwam, is het paleis vernield en leeggeroofd. Marie-Antoinette werd zelfs onthoofd.  Nadat het 50 jaar leeg had gestaan veranderde Napoleon I een paar kleinigheden aan het paleis en in 1837 werd het in opdracht van koning Louis-Philippe gerestaureerd die in de zuidvleugel van het paleis het Musée des Gloires de la France vestigde. Het paleis werd officieel uitgeroepen tot museum. Vanaf dat moment behoorde het kasteel het volk toe. Na de eerste wereldoorlog werd het complex in zijn oorspronkelijke staat hersteld en in de jaren ’50 werd het in zijn geheel gerestaureerd.

Vandaag is deze roemruchte geschiedenis deels opnieuw te beleven wanneer je door de vele vertrekken loopt die het kasteel rijk is. Versailles is prima te combineren met een weekendje Parijs.

Wilt u alvast een goede impressie hebben van Versaille, dan bekijk zeer zeker dit filmpje:

Geen reactie's

Geef een reactie