Varen op Franse wateren

20 mrt Varen op Franse wateren

Met bijna 8.000 kilometer aan waterwegen beschikt Frankrijk over het grootste rivieren- en kanalennetwerk van Europa. Varen op Franse wateren is dan ook een paradijs voor liefhebbers van pleziervaart op rivieren en kanalen. Er zijn volop mogelijkheden voor boottochten van een weekend, enkele dagen of een week, zodat u het prachtige Frankrijk op een bijzondere manier kunt ontdekken. Van dorp naar dorp en van sluis naar sluis! Niets is meer ontspannend dan met een boot over de prachtige Franse rivieren en kanalen te varen.

Benodigde papieren en formaliteiten

Voor alle routes naar Zuid-Frankrijk geldt een maximaal toegestane diepgang van 1,80 meter, een maximale doorvaarthoogte van 3,45 meter en een maximale breedte van 5,05 meter.

  • ICC (Internationaal Certificaat van Competentie)
    Op de Franse binnenwateren dient u in het bezit te zijn van een ICC (internationaal vaarbewijs, behalve als de boot korter is dan 5 m en minder dan 20km/h kan varen)
  • ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen)
    Op de Franse binnenwateren moet u een ICP hebben. Het is een officieus eigendomsbewijs dat in de praktijk uitstekend voldoet. In vrijwel heel Europa wordt het ICP geaccepteerd als identiteitsbewijs van de boot. Dit geldt ook voor jetski’s.

Vaarvignet

Op de binnenwateren, die beheerd worden door de VNF (Voies Navigables de France), dient u in het bezit te zijn van een vaarvignet. Dit vignet kan op verschillende plaatsen worden gekocht en de tarieven zijn afhankelijk van de verblijfsduur en de afmetingen van het schip.

Sluizen en stuwen

Door middel van sluizen, stuwen en deels eeuwenoude waterwerken zijn rivieren bevaarbaar gemaakt en daar waar dat niet mogelijk was, zijn er kanalen gegraven. De kanalen zijn deels langs de rivieren gegraven en soms via waterwerken er overheen, waar heuvels zijn maakten ze tunnels die soms langer zijn dan 5 km. Frankrijk heeft 8.500 km aan kanalen en in deze kanalen zitten 2000 sluizen. Veel van deze sluizen worden nog met de hand bediend en het wordt op prijs gesteld wanneer een van de bemanningsleden de sluiswachter helpt.

Watertoerisme

Omdat er te veel sluizen en te weinig mogelijkheden zijn om korte rondvaarten te maken wordt het watertoerisme op de Franse binnenwateren nauwelijks beoefend. Voor langere dagtochten lenen de binnenwateren zich wel. Het bevaren van kanalen en schutten is gratis en bijna elke reis door Frankrijk is een avontuur. Wat ook niet onbesproken mag blijven zijn de vele kleine en grote tunnels; Tunnels van 20 meter tot ruim 5 km lang.

Varen op Franse wateren; mooie routes

Frankrijk kent vele mooie plekken, maar varen op Franse wateren in de Bourgogne is een aanrader.

 

Canal de Bourgogne
Het Canal de Bourgogne is 242 kilometer lang en verbindt de rivier Yonne, een zijrivier van de Seine, met de Saône. Het kanaal staat bekend om zijn vele sluizen, 189 in totaal, 113 aan de kant van de Yonne en 76 aan de kant van de Saône. Het kanaal wordt omgeven door prachtige populieren en langs het kanaal liggen prachtige, historische kastelen. Een aanrader is om tijd vrij te maken voor een stop in Saint Florentin: een bezoek aan de kerk met zijn glas in lood ramen is zeker de moeite waard! De prachtige abdij van Fontenay ligt in een klein dal en is voor een fietstocht niet ver. In Alise-Saint-Reine kunt u de opgravingen van Alesia bezoeken. De cultuurliefhebber kan tijdens een vaart over dit kanaal zijn hart ophalen.

Canal du Midi
Dit indrukwekkende historische kanaal verbindt de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee en voert u door het hart van de Languedoc, één van de vruchtbaarste wijngebieden van Frankrijk. Hoogtepunt is de beroemde zeven-trappige sluis van Fonsérannes. Bezoek ook de vestingstad Carcassone of vaar naar Narbonne, bekend om haar Koopmansbrug en de indrukwekkende kathedraal. Op het Canal du Midi is altijd iets te zien.

Loire Vallei 
Nog niet eerder gevaren? De rivier de Loire heeft slechts enkele sluizen en is daardoor ideaal voor beginners. Het mooie, steeds variërende landschap, afgewisseld met diverse culturele en historische bezienswaardigheden maken een vaarvakantie in de Loire absoluut de moeite waard. De Loire staat sinds 1999 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit bewijst wel dat een vaarvakantie over deze rivier erg bijzonder is.

Varen op zee

Wie aan de kant van de Atlantische Oceaan en de Noordzee het ruime sop kiest, moet rekening houden met sterke getijdestromingen. Op de Middellandse Zee is daarvan veel minder sprake.

Wilt u meer informatie over varen op Franse wateren, klik dan hier voor een website over vaarvakanties in Frankrijk.

Geen reactie's

Geef een reactie