Vakantie in Andorra

11 sep Vakantie in Andorra

Vakantie vieren in Andorra? Het vorstendom Andorra ligt in de Pyreneeën, tussen het Spaanse Catalonië en Frankrijk. Het is een van de kleinste landen in de wereld.  Deze onafhankelijke Catalaanse enclave heeft een eigen cultuur, taal en gerechten die erg verschillen van de Franse en Spaanse cultuur. Andorra heeft 86.000 inwoners die zijn onderverdeeld in de volgende bevolkingsgroepen: Spanjaarden (43%), Andorranen (33%), Portugezen (11%), Fransen (7%) en overig (6%). Andorra heeft de status van belastingparadijs en is voornamelijk afhankelijk van toerisme. Hou daarmee rekening als u vakantie in Andorra gaat vieren. Het ministaatje (468 km²) is een buitenbeentje binnen Europa omdat het maar beperkt lid is van de Europese Unie en geen lid van de Schengenlanden en het handhaaft dan ook zijn grenscontroles.
GESCHIEDENIS ANDORRA
Andorra werd meer dan duizend jaar geleden gesticht door Karel de Grote als buffer tegen de oprukkende Moren. In die tijd waren er meer van zulke zelfstandige staatjes, maar Andorra is als enige overgebleven. In 1933 werd Andorra bezet door Frankrijk vanwege sociale onrust voor de verkiezingen. Tussen 1936 en 1940 werd een Franse legereenheid in Andorra gestationeerd om invloeden van de Spaanse Burgeroorlog buiten te houden. In het jaar 1958 sloot Andorra vrede met Duitsland, maar werd vergeten bij het Verdrag van Versailles. Hierdoor was Andorra, juridisch gezien, nog steeds in oorlog met Duitsland. Doordat Andorra relatief geïsoleerd gelegen is, heeft zijn verleden zich buiten de hoofdstroom van de Europese geschiedenis afgespeeld. In maart van het jaar 1933, na zeven eeuwen co-prinsdom te zijn geweest, werd Andorra een onafhankelijk, democratisch parlementair vorstendom.
VAKANTIE IN ANDORRA
Vakantie in Andorra is voor wandelliefhebbers een leuke uitdaging. Er zijn in Andorra zeven grote wandelroutes in verschillende moeilijkheidsgraden die in totaal wel meer dan honderd kilometer lang zijn. Deze wandelingen variëren van vrijetijdswandelingen voor families tot uitdagende hike routes in de hoger gelegen, meer afgelegen, gedeeltes van Andorra. De wandelroute van Ordino naar Estany de Tristaina duurt circa dertig minuten en gaat langs de beroemde drie gletsjermeren. Deze diepblauwe meren liggen op meer dan tweeduizend meter tussen steile rotswanden en groene valleien wat zorgt voor oogverblindende vergezichten tijdens een vakantie Andorra. Een uniek kenmerk van Andorra’s berglandschap is het netwerk van bijna 30 berghutten. In de winter verandert Andorra in een wit landschap met uitstekende mogelijkheden voor een skivakantie. Van december tot mei ben je in Andorra vrijwel sneeuwzeker en kun je er volop snowboarden en skiën. Het skigebied van Andorra, Grandvalira, telt maar liefst 65 bergtoppen waar je vele uitdagende pistes zult vinden, voor zowel de beginnende als gevorderde skiërs en snowboarders.
BEZIENSWAARDIGHEDEN ANDORRA
– Andorra la Vella
De hoofdstad Andorra la Vella heeft een oud, schilderachtig centrum. Er staan authentieke huizen in oude stenen straatjes. Het historisch parlementsgebouw Casa de la Vall dateert uit 1580 en was oorspronkelijk het woonhuis van een vooraanstaande familie. De prachtige St. Stefanuskerk is zeker een bezoek waard. Deze monumentale kerk is met de gebrandschilderde ramen en het sierlijke altaar een lust voor het oog. ’s Avonds is het in Andorra la Vella ook erg gezellig. In de restaurants kunt u de typische specialiteiten van het land bestellen: Trinxat (een maaltijd bereid met kool, aardappelen en spek) en de Tupi-kaas (kaas, gegist in een aarden kom met brandewijn en look).
– Escaldes- Engordany
Vakantie in Andorra is ook natuur. In dit gebied wonen mensen nog geheel volgens de traditionele levenswijze. Het is niet voor niets dat de Madriu Vallei, officieel de Madriu Perafita Claror Vallei, op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad zijn de thermen. De meest bezochte hiervan is de Caldea Thermal Spa. Vanuit de 17 meter hoge toren van de Sant Miquel d’Engolasters kerk heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Een bezoek aan het parfummuseum kan niet overgeslagen worden. Hier wordt de geschiedenis van Andorra aan de van parfums verteld. Jaarlijks is er ook een groot Jazzfestival gehouden in Escaldes-Engordany.
– Ecopark Naturlandia
Het ecopark Naturlandia ligt op de Rabassa berg in het zuidelijke Sant Julià de Lòria. Dit park ligt op minder dan een half uur rijden van de plaatsen Ordino en Canillo. Met een slee glijdt u over de 5.300 meterslange alpine coaster ‘Tobotronc’, de langste alpineslee ter wereld. Een echte slee is het trouwens niet, want het voertuig loopt over meer dan vijf kilometer rails. Behalve spectaculaire attracties is er ook een dierenpark te vinden in Ecopark Naturlandia. In het berglandschap zijn talloze diersoorten te spotten waaronder bruine beren, wolven en herten.
Op vakantie in Andorra dan is de trein of vliegtuig geen optie. Andorra is alleen per auto of bus te bereiken en niet rechtstreeks met het vliegtuig of met de trein.
Geen reactie's

Geef een reactie