Uitvinding van de bikini

03 jul Uitvinding van de bikini

De uitvinding van de bikini komt uit de Oudheid. Op wandschilderingen en een mozaïek die gevonden zijn in de vierde eeuw na Christus in de Villa Romana del Casale in het Siciliaanse bergstadje Piazza Armerina zijn vrouwen te zien met een soortgelijk kledingstuk. Maar ook op Romeinse afbeeldingen van 1400 voor Christus zijn al vrouwen te zien in een bikini-achtige set. Deze werden voornamelijk gedragen bij sportieve activiteiten. Op de muren van de paleizen van het oude Kreta en de villa’s van Pompei dansten meisjes in zulke pakjes.

Uitvinding van de bikini

De uitvinding van de bikini, de moderne variant, werd in 1946 gedaan door de Franse ingenieur Louis Réard. Het was een aanpassing op het tweedelige badpak van de Parijse modeontwerper Jacques Heim. Réard verwerkte minder stof in het badpak dan ooit iemand vóór hem had gedurfd. De meningen over de bikini werden dan ook niet onder stoelen of banken gestoken. Het Vaticaan noemde het een zondig kledingstuk en het dragen van de bikini werd in België, Italië, Spanje en Australië verboden.  Er was geen model dat de bikini wilde showen. Na lang zoeken vond de Franse ontwerper Louis Réard het 19-jarige naaktmodel Michele die het aan durfde tijdens een persconferentie in Parijs.

Inslaan als een bom

In 1946 werd op het onbewoonde atol Bikini in de Stille Oceaan door de Amerikanen de eerste naoorlogse atoomproef gehouden. Het eiland verdween bijna geheel van de aardbodem. Réard koos heel bewust voor de naam “bikini” omdat hij een overeenkomst zag tussen de Bom en de Bikini. Réard hoopte dat de bikini net zo’n schokkende uitvinding zou worden als het kernwapen, met andere woorden: zo inslaan als een bom. De doorbraak voor de bikini kwam pas in 1953. Brigitte Bardot droeg er een tijdens het filmfestival van Cannes.  Veel vrouwen wilden ook pronken met hun rondingen en meer huid laten zien. Op het strand van Benidorm werd zelfs het bikiniverbod opgeheven! Ursula Andress verscheen in 1962 voor het eerst in bikini in de James Bond film Dr. No.

Populair

Sinds 2000 is de bikini populairder dan het badpak. Er kan gekozen worden uit allerlei modellen, zoals
de high waist bikini, de hig neck bikini, de triangel bikini, de push up bikini, de fringe bikini, de halter bikini, de bandeau bikini. Maar tegenwoordig is ook de tankini en de boekini niet meer weg te denken. De meest verkochte kleur bikini is blauw gevolgd door zwart. Bloemenprints zijn het meest populair.

Boerkini

De boerkini is een tweedelig badpak met mouwen, lange pijpen en een hoofddoek, dat, in tegenstelling tot een boerka, het gezicht, de voeten en handen onbedekt laat. Het stelt moslimvrouwen in staat om, in lijn met de interpretatie van sommige kledingvoorschriften uit het islamitische geloof, te zwemmen zonder daarbij hun lichaam bloot te hoeven geven. De naam is een samenvoeging van boerka en bikini.

Geen reactie's

Geef een reactie