Truffels zoeken in Frankrijk

15 mei Truffels zoeken in Frankrijk

Een truffel is een kostbare zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende bomen groeit. De truffel wordt beschouwd als een echte delicatesse en wordt hoofdzakelijk verwerkt in duurdere gerechten. Je hebt een aantal soorten truffels; onder andere de zwarte, witte, zomer en winter truffel. In Frankrijk is alleen de zwarte truffel te vinden. De Périgord in Frankrijk behoort tot de bekendste truffeljachtvelden. Maar hoewel de professionele truffeljager zijn kennis het liefst voor zich houdt, zijn er wel mogelijkheden voor truffels zoeken in Frankrijk.

Wat is een truffel?

De truffel is een moeilijk te vinden zeldzame delicatesse. De truffel verstopt zich zo’n 20 cm onder de grond op de wortels van welbepaalde bomen. De zwarte truffel houdt van droogte, zon en warmte; de witte variant verkiest vocht, schaduw en valleien. De geur van de truffel is enkel voor goedgetrainde dieren te vinden. De neus van de mens krijgt het niet voor elkaar om dit te doen. Als dieren worden hiervoor vaak special opgeleide honden of zeugen ingezet. Vrouwelijke varkens zoeken de truffels omdat de ondergrondse geur van de truffel overeenkomt met die van een mannetjesvarken. Het enige nadeel is dat ze in hun enthousiasme de gevonden truffel wel eens opeten. De voorkeur gaat dus uit naar speciaal opgeleide honden.

Truffels zoeken in Frankrijk

De zwarte truffel heeft in Frankrijk ook wel de bijnaam black Perigord Truffle. Vernoemd naar de belangrijkste truffel vindplaats in de Dordogne. Andere truffelstreken in Frankrijk zijn Hautes Alpes Provence, Drome en Languedoc. Het seizoen van de zwarte truffel duurt van half december tot maart. De meeste truffels worden in januari geoogst.

Met een getrainde gids en hond kun je het beste op pad gaan als je truffels wilt gaan zoeken. Wil je zelf over de truffelvelden scharrelen? Zoek onder eikenbomen en weet dat de truffels net onder het grondoppervlak verstopt liggen.

Kostbaar goedje

De grootte van de oogst, de vraag en de kwaliteit bepalen mede de prijs van een truffel. Het meest betaal je voor het witgoud onder de truffels, de witte truffels, ongeveer 3.300 euro per kilogram. Voor de zwarte wintertruffel betaal je tussen de 1.200 en 1.600 euro de kilo. Gelukkig is maar een klein beetje van de truffel nodig om de finesse van een gerecht tot ongekende hoogte te brengen. Wil je niet zoveel betalen en toch genieten van de truffelsmaak koop dan op een van de vele marktjes een truffelpastei, truffeljus of een tapenade met zomertruffel.

Truffelkweker

Joseph Talon uit Saint-Saturnin-les-Apt (Provence) is de eerste truffelboer. In 1811 plantte hij eikels op de rotsachtige bodem in de heuvels. Talon oefende geduld en had zes jaar later zijn eerste truffeloogst, die jaar na jaar toenam. Talons neef ontwikkelde de eerste truffelplantage door eikels te ‘koppelen’ aan de reeds aanwezige sporen. Dat was het begin van de bloeiende Franse zwarte truffelindustrie.

Bezoek een truffelmarkt

Wilt u geen truffels zoeken in Frankrijk, maar wel genieten van deze specialiteit? Tijdens het truffelseizoen worden in Frankrijk allerlei truffelmarkten georganiseerd. Zo wordt in Perigueux, het hart van het truffelgebied, iedere woensdag en zaterdag een markt gehouden. Regioproducten als foie gras, vleeswaren en uiteraard truffels sieren de kraampjes. In Sorges (19 km van Perigueux) kunt u naast het bezoeken van de markt ook een kijkje nemen bij het oude Truffel Museum, daarna kun je in de omgeving truffels zoeken langs een speciaal pad. Maar ook in de buurt van Grignan zijn vele truffelmarkten te vinden in de winter. Zo wordt in Richerenches jaarlijks op de derde zondag van januari de grootste truffelmarkt inclusief feest gehouden.

Geen reactie's

Geef een reactie