Tour de France

23 mei Tour de France

De Tour de France van 2016 start op 2 juli op het rotseilandje Mont Saint-Michel voor de Normandische kust om ruim drie weken later op de Champs-Elysées in Parijs te finishen. De Ronde van Frankrijk is één van de drie grote ronden naast de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje

Populair evenement

100 Miljoen mensen en dan vooral mannen (!) zullen deze 3 weken weer vaak en veel voor de televisie zitten en overdag, bv tijdens werk, naar de radio luisteren. Ik heb dit nooit begrepen! Natuurlijk vind ik het een hele prestatie, maar om drie weken lang naar fietsende mannen te kijken: nou nee!

De Olympische Spelen en het WK voetbal trekken om de vier jaar belangstelling, maar de Tour de France is uniek. Ieder jaar weer trekt dit evenement zo’n 20 miljoen toeschouwers die hun favorieten luidkeels toeschreeuwen.

Geschiedenis van Tour de France

De allereerste wielerwedstrijd ooit was op 31 mei 1868 in Parijs met een afstand van 1200 meter! De totale lengte Tour de France 2014 was 3,664 km. Het ontstaan van de Tour de France vond zijn oorsprong in de rivaliteit tussen sportkranten. Op 1 juli 1903 wordt op aanmoediging van Henri Desgrange, hoofdredacteur van het blad L’Auto, voor het eerst de wielerronde Tour de France georganiseerd om zijn tijdschrift te promoten. Er schreven zich 78 renners in en 60 ervan verschenen ook daadwerkelijk aan de startlijn op 1 juli. De sponsors waren vaak de fabrikanten van fietsen en banden. De tour bestond uit 6 ritten en ter controle werden onderweg controleposten opgezet. Hier moesten de renners afstappen om een handtekening te plaatsen. Van de 60 deelnemers rijden er 21 de wedstrijd uit. De Fransman Maurice Garin won de allereerste wielerronde. De groeiende belangstelling was te merken aan de vele duizenden mensen die de winnaar opwachtten in Parijs.

Tegenslagen

Desgrange organiseerde in 1904 een tweede Tour de France. Deze wordt ontsierd door supporters, die spijkers op het wegdek gooien. Daarnaast wordt de gehele top 4 gedeclasseerd.  Ze hebben zich onderweg schuldig gemaakt aan ontelbare overtredingen: hier en daar de trein genomen, binnenwegen genomen, zich laten voorttrekken enzovoort. Henri Cornet wordt uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen. In 1940 overlijdt Henri Desgrange, stichter van de Tour de France.

Tot slot

Vandaag de dag rijden de wielrenners met betere fietsen en kleding, maar de competitie is er niet minder om geworden. Hoe zwaarder de koers, hoe mooier de verhalen. Voor wat betreft de Nederlandse overwinningen: Jan Janssen werd in 1968 Tourwinnaar en Joop Zoetemelk in 1980.

Geen reactie's

Geef een reactie