Tips woning kopen in Frankrijk

09 mei Tips woning kopen in Frankrijk

Vive la France…, leven als god in Frankrijk. Wie wil dat nou niet? Wij zijn inmiddels al enkele jaren verknocht aan Frankrijk en brengen met grote regelmaat onze vakantiedagen door in dit land. Nu zijn we aan het bekijken of het misschien aantrekkelijk is om een tweede woning te kopen in Frankrijk ergens aan de Franse kust of in de Provence. Met de koop van een tweede woning in het buitenland stuit je op tal van lokale aspecten op het gebied van wetten en andere juridische regelgevingen. Maar ook de gebruiken en het type recreatiewoningen spelen een belangrijke rol. Op internet kom ik een berg informatie tegen over dit onderwerp, maar allemaal hap snap en onduidelijk. Ik zal dus proberen in deze blog ‘Tips woning kopen in Frankrijk’ voor jullie een en ander kort en bondig op een rijtje te zetten.

Taaltraining Frans

Maar laat ik beginnen met de meest belangrijke tip. Zorg ervoor dat je de Franse taal beheerst, zodat je weet waarover de partijen waarmee je te maken krijgt praten. Het volgen van een taaltraining Frans is dan ook geen overbodige luxe voordat je start met het proces van het kopen van een woning.

Tips woning kopen in Frankrijk

1: Koop woning in laagseizoen

In de maanden dat er minder toeristen naar een bepaald land komen maakt het dat u over het algemeen dan beter zaken kunt doen. De verkoopprijzen zijn dan over het algemeen iets lager dan tijdens het hoogseizoen. Doordat de huizenmarkt in het laagseizoen stagneert en de makelaars het een stuk rustig hebben zullen ze er veel belang bij hebben in deze maanden toch wat vakantiehuizen aan buitenlanders te verkopen. Dus als u zelf de keus voor een bepaald land heeft gemaakt dan is zeker de moeite waar om in het laagseizoen een af te reizen naar het land van voorkeur en hier een gerichte zoektocht naar uw tweede huis te starten.

2. Aankoop-/verkoopproces

In Frankrijk verloopt het aankoop-/verkoopproces iets anders dan in Nederland. Zo heeft een makelaar niet het alleenrecht om een huis te verkopen. Vaak zitten er meerdere makelaars op één huis. Houd hier rekening mee, want ook de prijzen kunnen per makelaar behoorlijk verschillen. Goed onderhandelen is dus een belangrijk geheel in het aankoopproces. Ook het bezichtigen van een huis zitten wat haken en ogen aan in Frankrijk. Als je een huis wilt bezichtigen zonder bijzijn van de makelaar, vraagt de makelaar je van tevoren om een papiertje te tekenen dat als je het huis wilt kopen de aankoop ook via desbetreffende makelaar doet. Doe je dit niet, dan ben je een commissie verschuldigd aan de makelaar. Advies is dan ook of om altijd met de makelaar het huis te bezichtigen of om het formulier nooit te ondertekenen.

3: Bereikbaarheid vakantiewoning

Nog een belangrijk punt in de lijst tips woning kopen in Frankrijk is de bereikbaarheid van de woning. Veel mensen die overwegen een vakantiehuis te kopen in Frankrijk onderschatten nogal eens de bereikbaarheid van hun tweede huis vanuit het eigen land. En niet alleen dat gegeven moet u onder de loep nemen, ook de reiskosten zijn belangrijk, tenminste als u overweegt meerdere malen per jaar een vakantie door te brengen in uw eigen huisje. Bekijk dus goed welke vormen van vervoer er mogelijk zijn en wat de totale kosten ongeveer zijn van de heen- en terugreis. Het reizen naar uw 2e huis in het buitenland moet het gehele jaar door goed te doen zijn en de reiskosten en reistijd moeten beheersbaar blijven.

4: Kennis van zaken

Een woning kopen in het buitenland is iets geheel anders dan de aanschaf van recreatief onroerend goed in eigen land. Het koopproces is per land verschillend en het is dan ook zeer verstandig om een persoon in te huren die de lokale vastgoedmarkt zeer goed kent en bovendien op de hoogte is met alle bijkomende juridische zaken. Over het algemeen is het inhuren van een makelaar de meest logische keuze. Zonder aankoopmakelaar loop je het risico dat iemand je makkelijk een “kat in de zak” kan verkopen door jouw onwetendheid van de Franse woningmarkt. Doe wel wat vooronderzoek naar de aankoopmakelaar. Ga bij voorkeur voor een makelaarskantoor welke al langere tijd werkzaam is in de regio. Liever een Nederlandse makelaar? Er zijn een aantal makelaren actief in Frankrijk. Het grote voordeel van het hebben van een Nederlandse makelaar is dat indien nodig hij ingewikkelde zaken ook in het Nederlands uit kan leggen en hij op de hoogte is van cultuurverschillen tussen Frankrijk en Nederland. Het voordeel daarvan is dat een Nederlandse makelaar je eerder wijst en beter helpt met cultuurverschillen, simpelweg omdat een Franse makelaar hier niet van op de hoogte is.

5: Bouwkundige inspectie

Als u een woning in Frankrijk op het oog heeft, dan is het verstandig om meer te weten te komen van de bouwkundige staat van wat wellicht u toekomstige vakantiehuis kan gaan worden. Het maakt hierbij niet uit of het om een appartement gaat of een luxe vakantievilla. Het is van belang dat u weet hoe de kwaliteit van het bouwwerk is en wat voor materialen erin de woning zijn verwerkt. Deze inspectie kan u doen besluiten geen bod te doen op het huis of uw extra informatie te verwerken in het openingsbod. Leg dan wel duidelijk aan de makelaar uit waarom u onder de vraagprijs biedt.

6: Bouwval gekocht, wie doet de renovatie

Veel mensen overwegen voor relatief weinig geld een klusproject als toekomstige tweede woning aan te kopen. Probleem is dat veel kopers dit onderschatten en denken dat het opknappen van een huisje in het buitenland een fluitje van een cent is. Als u ook overweegt een “opknappertje” te kopen, dan is het verstandig om eerst goed in kaart te brengen wat de geraamde kosten van de renovatie zijn. Daarnaast moet u even goed opletten of u wel mag verbouwen. Sommige huizen in Frankrijk staan in beschermd gebied of zijn monumentale panden. Dan mag er niet altijd verbouwd worden.

Wellicht bent u zelf heel handig maar bedenk dan wel dat in het opknappen of gehele renovatie van een vakantiewoning veel tijd gaat zitten. Als u zelf niet handig bent of weinig tijd heeft, dan is het verstandig om met een bouwbedrijf in zee te gaan. Uw kennis van de Franse taal moet dan wel op niveau zijn, want tijdens een bouwproces komen veel technische termen voorbij en het is belangrijk om geen ruis op de lijn te hebben. Wellicht is er een Nederlander te vinden die al jaren in Frankrijk woont of daar een tweede woning heeft en voor u kan optreden als bemiddelaar en vertrouwenspersoon.

7: Nutsvoorzieningen

Als je besluit een tweede woning aan te kopen en gaat voor een fraai buitenhuis midden in de natuur dan kan het zo maar zijn dat er hier geen nutsvoorzieningen (elektriciteit, water en een afvoer) zijn. Hoewel de verkopende partij dit wel dient mede te delen, is het zeker verstandig hier specifiek naar te vragen. U zult niet de eerste huizenkoper in het buitenland zijn die hier hardleers achterkomt. Als er nu geen stromend water en elektriciteit is te vinden dan is het verstandig om hier een offerte voor op te vragen. Als voorbeeld: als een afvoer niet mogelijk is, omdat het huis te ver van het grid zit,  dan is een septic tank een optie. Houd er echter wel rekening mee dat de kosten van een septic tank tussen de 8000-10.000 euro zijn.

8: Onderhandelen

Zoals ik hierboven al schreef, is het in Frankrijk niet ongewoon om te onderhandelen over de prijs. Veel huizen worden uiteindelijk voor minder verkocht dan de originele vraagprijs. Gemiddeld wordt er uiteindelijk 5-10% minder betaald dan de originele vraagprijs. Wees dus niet bang om te onderhandelen over de prijs. Bereken een prijs die ongeveer hetzelfde is als andere huizen eromheen. Kijk ook hoe lang de huizen al te koop staan. Een woning die al lang te koop staat, zal sneller een bod accepteren. Spreek met jezelf af wat het maximum is wat je voor het huis wil betalen. Wanneer je een lager bod wil uitbrengen, kan je de verkoper op negatieve punten wijzen van het huis, bijvoorbeeld dat er nog veel geklust moet worden. Zo kan je eventueel een korting krijgen.

9: Koopovereenkomst

Heb je besloten om het huis in Frankrijk te kopen dan komt de fase van de officiële papieren. De verkopende partij komt met een koopovereenkomst (vaak is deze lastig te ontcijferen). Hieronder vind je een aantal handige tips waar je op moet letten bij het lezen van een Franse koopovereenkomst. Als je tot in de details wil weten waar je voor tekent, is het verstandig om een professionele vertaling te laten maken van de koopovereenkomst.

a. Voorovereenkomst. In Frankrijk wordt meestal gebruik gemaakt van twee soorten voorovereenkomsten, namelijk de Promesse de vente en de Compromis de vente. De Promesse de vente is een koopoptie die de eigenaar verleent aan een persoon. Over het algemeen betaal je voor deze optie een bedrag van 10% van de koopsom. Als de koop doorgaat, wordt deze aanbetaling verrekend met de koopsom. Mocht de koop niet doorgaan dan blijft deze aanbetaling bij de optiegever. De Compromis de vente is een koopovereenkomst onder opschortende voorwaarde. Net als bij de Promesse de vente betaal je veelal 10% aan, maar deze aanbetaling van de koopsom wordt terugbetaald als de verkopende partij niet aan de gestelde voorwaarde voldoet in de overeenkomst. Ditzelfde is het geval als de kopende partij niet aan de verplichtingen voldoet, het aanbetalingsbedrag is dan voor de verkopende partij (als zijne een schadevergoeding).

b. Definitieve overeenkomst. Nadat de voorovereenkomst is opgesteld volgt de definitieve overeenkomst. Deze wordt vaak als hamerstuk beschouwd, welke vaak zonder verdere discussie wordt goedgekeurd en hierdoor dus na de overdracht ook het risico overgaat naar de kopende partij.

Het Franse kooprecht beschermt voornamelijk de kopende partij, dus over het algemeen doet de verkoper zijn uiterste best om bescherming te krijgen in het koopcontract. Zowel een Franse notaris als een Franse makelaar kunnen zelf contracten opmaken. Belangrijke aandachtspunten die je wellicht in de overeenkomst als koper wilt hebben is een mogelijk financieringsvoorbehoud, een bouwvergunning (als u deze plannen heeft) en een garantie in de overeenkomst dat er geen houtrot, asbest of termieten aanwezig zijn.

Nog een laatste tip voor dit lijstje tips woning kopen in Frankijk: De overdracht bij de notaris kan soms wel enkele weken (soms zelfs maanden) duren. Vraag goed na bij de makelaar of ze een indicatie kunnen geven hoelang de overdracht duurt.

Heeft u ook nog enkele tips woning kopen in Frankrijk? Ik hoor ze graag van u!

Geen reactie's

Geef een reactie