Tarte tatin

22 aug Tarte tatin

Een tarte tatin is zo Frans als het maar zijn kan en is een hele mooie naam voor een omgekeerde appeltaart. En het mooie is: het klinkt misschien ingewikkeld, maar deze speciale taart maak je heel makkelijk zelf.

Geboorte tarte tatin

Achter deze taart zit een verhaal. Er waren eens twee Franse gezusters: de zussen Tatin. Zij waren lekker aan het bakken maar deden de appels per ongeluk in de nog lege bakvorm (foutje bedankt!). Ze legden het deeg er maar gauw overheen en bakten de taart ondersteboven. Ze serveerden ‘m dan weer wel met de appelkant naar boven: et voilá: de tarte tatin was geboren.

De perfecte tarte tatin maken?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Allereerst: de appels. De appelsoorten Elstar, Jonagold en Cox lenen zich uitstekend voor een tatin, want die blijven lekker stevig tijdens het bakken en zijn friszoet van smaak. Het geheim? Bak de appels even voor in de boter en suiker en gebruik hiervoor een gietijzeren pan als je die hebt. Druk het deeg stevig op de appels en vergeet het luchtgaatje in het midden niet; dan wordt het deeg niet klef.

Mijn recept

Wat nodig:

 • quichevorm (Ø 26 cm)
 • bladerdeeg
 • 100 gr boter
 • 4 stevige friszoete appels
 • 100 gr witte basterdsuiker
 • 200 ml crème fraîche
 • oven – 195 graden.

Bereiding

 • Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat deze langzaam ontdooien. Prik er wat kleine gaatjes in. Als de deeg bijna ontdooid is, maar er dan een grote plak van door water aan de randjes te smeren en de plakjes aan elkaar te duwen. Eventueel met een deegroller een geheel van maken.
 • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in 4 parten. Snijd de boter in blokjes, doe deze in een steelpan en laat op laag vuur smelten. Strooi de basterdsuiker erover zodra de boter is gesmolten. Verhit op halfhoog vuur zonder te roeren, tot een bruine karamel ontstaat. Neem de pan van het vuur, schenk de hete karamel voorzichtig in de quichevorm en leg de appels met de bolle kant naar beneden in de karamel.
 • Maak van de deeglap een ronde lap van ca. 28 cm doorsnede en leg deze over de appels. Stop het deeg goed ‘in’ tussen de appels en de rand, zodat er geen appel meer zichtbaar is. Bak de taart 50 min. in het midden van de oven.
 • Grote kans dat je direct wil aanvallen als de tarte tatin uit de oven komt, maar beheers je zelf en laat ‘m even rusten voordat je de heerlijkheid omdraait (ca. 12 min. afkoelen). Leg een bord omgekeerd op de vorm en keer de vorm om, zodat de taart op het bord ligt. Serveer warm en schep op elk stuk een lepel crème fraîche.

Varianten

De meest bekende tarte tatin is de taart gemaakt met appels. Maar met andere fruitsoorten of groenten, zoals witlof of sjalotjes is deze taart ook een topper. En ook het serveren van de klassieke appel variant kan naast crème fraîche bijvoorbeeld ook met een bolletje vanille-ijs en een beetje kaneel. Heb jij een heerlijk recept voor een tarte tatin met een andere fruitsoort dan appel of met groente? Stuur mij jouw recept en ik ga het zeker uitproberen.

Geen reactie's

Geef een reactie