Soorten Franse kaas

30 nov Soorten Franse kaas

Frankrijk en Franse kaas is een link die je vrijwel direct maakt. De kaas is dan ook een product wat sterk verbonden is met het land en een eeuwenoude traditie kent. In totaal zijn er meer dan 750 verschillende soorten Franse kaas te verkrijgen in Frankrijk. Ik ben gek op kaas op brood, als tussendoortje, snack in de avond met een wijntje, maar ook als nagerecht kun je mij heel blij maken met een heerlijke kaasplankje. Omdat ik graag zelf meer wilde weten over de vele soorten Franse kaas, ben ik op internet eens gaan zoeken naar informatie.

Verschillende geuren en smaken

Franse kazen verschillen sterk van smaak. De leeftijd van de kaas, vooral bij zachte kazen, speelt hierbij een grote invloed. De smaak komt het best tot zijn recht als de kaas goed rijp is. Dit zal omstreeks de uiterste verkoopdatum zijn. Ook de wijze waarop de melk is behandeld,  heeft veel effect op de smaak. Rauwe melk kaas heeft een veel intensere smaak dan kaas gemaakt met gepasteuriseerde melk.

Keurmerk voor soorten Franse kaas

Net als voor wijn is er in Frankrijk ook voor kaas een AOC (Appellation d’Orgine Controlée) ingesteld. Dit om de eeuwenoude tradities en de eraring waarmee de Franse kaas wordt gemaakt te behouden. Elke kaas die onder het AOC keurmerk valt moet voldoen aan strenge eisen. Koop je dus een Franse kaas met AOC keurmerk dan weet je dat dit een goede kaas is.

De verschillende soorten Franse kaas zijn het meest smakelijk als ze rijp zijn. Je kunt aan een kaas zien of deze rijp is als de kaas zacht aanvoelt, de kaas mag iets uitbollen, maar niet te veel, want dan gaat de kaas ‘lopen’ en is de kaas te rijp. Als het binnenste van de kaas nog wit en korrelig is dan is het advies om de kaas nog even te laten staan. Wil je kaas snel laten rijpen bewaar deze dan buiten de koelkast.

Franse kaasplankje

In Frankrijk wordt kaas het meest gegeten na de warme maaltijd, dit is dan ook het beroemde kaasplateau. Een goede kaasplank bestaat uit minimaal 3 soorten Franse kaas in de smaaksterkte mild tot pittig. Om alle smaken goed te kunnen proeven, luidt het advies om te beginnen met de milde kaas en de meest pittige tot het laatste bewaren. Als je begint met de meest pittige kaas dan zal deze smaak te erg gaan overheersen.

En nog een leuk weetje over het Franse kaasplankje: Eet niet alle kaas van het kaasplankje op. Vaak liggen er grote stukken kaas op het plankje. De bedoeling is dat je één of twee stukjes kaas per soort afsnijdt. Vervolgens gaat het kaasplankje naar de volgende persoon of naar een andere tafel toe.

Vetpercentage van Franse kaas

Met name van de volgende informatie werd ik erg blij. Het is namelijk een fabeltje dat Franse kaas vetter is dan Nederlandse kaas. Het vetgehalte van kaas wordt gemeten in de droge stof. Franse kazen zijn over het algemeen zachte kazen en bevatten dus meer vocht dan Nederlandse kazen. Het absolute vetpercentage van Franse kazen is daarom lager dan van de meeste Nederlandse kazen. Het vetpercentage van de verschillende soorten Franse kaas ligt over het algemeen tussen de 40 en 60%.

De ideale plaats om een kaas te bewaren is een koele, donkere, goed geventileerde ruimte. De gesneden kanten van de kaas moeten bedekt worden en de kaas kan zo via de korst ademen. Het is verstandig om kazen niet met sterk geurende etenswaren te bewaren. Tijdens het ademen zal een kaas andere aroma’s absorberen en wellicht bederven.

Ik heb inmiddels wel trek gekregen van al deze informatie over de verschillende soorten Franse kaas. Ga dus snel een heerlijke wijntje pakken met een toastje met Franse kaas. Smakelijk!

Geen reactie's

Geef een reactie