Sociale onrust in Frankrijk

23 nov Sociale onrust in Frankrijk

Heerlijk op vakantie naar Frankrijk, lekker weer, lekker eten. Het gezegde luidt niet voor niets: leven als een god in Frankrijk. Toch heeft de sociale onrust in Frankrijk die al tientallen jaren speelt een negatieve invloed op het land.

Verstedelijking

Door de industriële revolutie van de 19de eeuw in Europa is het levenspatroon van mensen veranderd. Leefde men vroeger op het platteland, sinds de 19de eeuw woont een groot deel van de bevolking in steden. Een van de gevolgen van de verstedelijking is dat omgangsvormen anders werden. Op het platteland kende men elkaar en is er een grotere mate van afhankelijkheid en vertrouwen in elkaar. In grote steden is men veel meer individualistisch en afhankelijker van het rechtssysteem.

Overzeese gebieden en voormalige koloniën

Vanaf de 17de eeuw breidde Frankrijk snel uit en koloniseerde grote delen van de wereld. Na de Eerste Wereldoorlog besloeg het Franse rijk bijna 1/10 van het totale wereldoppervlak en had het bijna 100 miljoen inwoners. In de tweede helft van de 20ste eeuw neemt de omvang van het Franse rijk sterk af. Een van de gevolgen van het kolonialisme is dat een grote groep immigranten uit de voormalige koloniën hun heil op een beter leven in Frankrijk zochten. Ongeveer 10% van de Franse bevolking bestaat op dit moment uit immigranten.

Economische ongelijkheid

Dat het immigratieprobleem niet alleen in Nederland speelt, blijkt ook uit de achterstand die veel Franse immigranten hebben t.o.v. autochtone Franse inwoners. Veelal hebben immigranten laag betaalde arbeid, slecht toegang tot sociale huurwoningen en medische hulp en presteren kinderen van immigranten vaak veel slechter op scholen. Daarnaast is men ook van de dupe van racisme door werkgevers. Deze economische ongelijkheid leidt steeds meer tot sociale onrust in Frankrijk. Een bekende uitbarstingen van sociale onrust zijn de rellen in de Franse hoofdstad in 2005.

Deze uitbarsting van onvrede ontstond in de voorsteden van Parijs, de zogenaamde Banlieue’s. De term Banlieue heeft hierdoor een negatieve klank gekregen. In veel gevallen betreft het ook voorsteden van grote steden waar grote groepen van eenzelfde etnische komaf wonen en waar het vertrouwen in staat en politiek zeer klein is. Met name jongeren voelen zich in de steek gelaten door de politiek en komen op voor hun toekomst.

Jeugd heeft de toekomst

De sociale onrust in Frankrijk is zeker niet het gevolg van slechts één probleem. Maar het gebrek aan toekomst is voor veel jongeren vaak wel de eerste aanzet tot criminaliteit en heeft in sommige voorsteden tot ware gettovorming geleid. Het bieden van voldoende (opleidings)perspectieven en het opbouwen van een menswaardig bestaan is al een eerste stap in de goede richting. De oplossing is simpel, het is vaak de uitvoering waar het spaak oploopt.

Video over achtergrond sociale onrust in Frankrijk

Wilt u ook uw mening delen over de sociale onrust in Frankrijk laat het ons weten.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie