Schat van Napoleon

15 aug Schat van Napoleon

De jacht op de Schat van Napoleon in Rusland wordt hervat! De schat verdween in 1812 uit het Kremlin en zou bestaan kostbare gouden en zilveren sieraden en het kruis van tsaar Ivan de Grote. Valentina Pavlovna Fralova, die sinds zes jaar burgemeester is van het 1500 inwoners tellende dorp Viazma kent de legende van het goud in het meer uit het hoofd. Ze heeft ook al meegemaakt dat avonturiers een koude duik maakten in een klein meer aan de weg naar Smolensk op zoek naar de schat. Het meer ligt 250 km ten westen van Moskou en scheikundigen stelden in het water van het meer zilversporen vast die honderd keer sterker waren dan normaal.

Expedities naar schat van Napoleon in Rusland

In de jaren 60 mislukte de eerste poging om de schat van Napoleon te vinden omdat het Sovjetministerie weigerde toestemming te geven om het meer leeg te pompen. Men stuitte op een diepte van zes meter op een vijftien meter dikke slijklaag.

Dertig later onderneemt dezelfde groep nogmaals een poging. Om bij het meer te komen moest men door een met berken beplant moeras. Op zijn terugtocht uit Rusland bevond Napoleon met zijn leger zich toen in de buurt van Viazma. De ongeveer vijftien wagens die dienden als vervoermiddel van een buit van tien tot vijftien ton waaronder kanonnen, vaatwerk, bont, kostbare gouden en zilveren sieraden en het kruis van tsaar Ivan de Grote, was een grote last.  Maarschalk Berthie gaf toen opdracht een deel van de buit in het meer te gooien en daar ligt het nu nog. De onderzoekers hopen dat ze naast de schat van Napoleon op de bodem van het meer vooral goud van een andere kleur hoopt te vinden: zwart goud.

Schat van Napoleon in Oerle

Oerle, een dorpje in de buurt van Eindhoven, leeft ook de ban van een schat van Napoleon. Toen in 1813 de troepen van Napoleon een nederlaag leden bij de Slag van Leipzig oftewel “Volkerenslag” was dit tevens het begin van het einde van de Franse bezetting in Nederland. Franse soldaten, op de hielen gezeten door de Kozakken, sloegen massaal op de vlucht.

Bij de molen tussen Zandoerle en Knegsel slaan vluchtende Franse soldaten een kampement op en verblijven hier 3 dagen. Tijdens dit verblijf richten zij een ware terreur aan onder de bevolking. Zij stichtten brand en stalen veel graan en meel en zelfs het goud uit de kerk.  Als de kozakken plotseling in Oerle aankomen, vluchtten de Fransen. Omdat ze geen tijd hebben om hun buiten mee te nemen, wordt deze begraven in de buurt van hun kampement. En deze schat van Napoleon zit dus al, tenminste als het waar is, bijna 2 eeuwen in de grond van Oerle.

 

Lees ook onze eerder verschenen blog over Napoleon.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie