Saint-Malo

08 mei Saint-Malo

De stad Saint-Malo ligt in het westen van Frankrijk aan de kust van Bretagne. Het ligt in het departement Ille-et-Vilaine. De stad is door zijn maritieme achtergrond de grootste haven van de Bretonse Noordkust. Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen de stad.

Bretagne

De Smaragdkust ligt in het noorden van Bretagne en dankt zijn naam aan de blauwgroene kleur van het zeewater. Er zijn hier tal van bezienswaardigheden, waaronder vele historische monumenten. De 10 kilometer lange zee bestaat uit rotsachtige stranden. Het getij van Saint-Malo wordt sterk beïnvloed door het weer. Hierdoor is het dagelijks om de zes uur afwisselend eb en vloed. De hoogste springtij van Europa vind je in de baai van Saint-Malo. Een prima bestemming voor een langweekend of een stedentrip!

Geschiedenis Saint-Malo

Saint-Malo kent haar oorsprong in de zesde eeuw na Christus. Toen werd het gesticht door de Welshe monnik Mac Low. Omdat de stad voortdurend werd aangevallen door de Noormannen vluchten veel inwoners in de 12e eeuw naar een naburig rotseiland. De stad werd destijds Saint-Malo de l’Isle genoemd. Het lag ingesloten op een klein gebied van 16 hectare rondom de kathedraa. Tijdens een brand in 1661 werd de stad grotendeels verwoest. Om zo’n grote brand in de toekomst te voorkomen werd de volledige stad heropgebouwd in graniet.

De stad werd ommuurd. Deze muur van 1,8 km om de stad heen is nog steeds aanwezig. De vestigingsmuur bestaat uit bastions en wachttorentjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden, na de landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944, de haven en de gebouwen binnen de stadsmuren voor 80% vernield. Na de oorlog werd het legendarische silhouet van de historische stad zoveel mogelijk herbouwd en hersteld. Saint-Malo is uitgegroeid tot een toeristisch hoogtepunt en heeft de grootste haven van de Bretonse noordkust.

Welvaart

De welvaart heeft de stad in de 17e en 18e eeuw te danken aan de zeevaarders en kooplieden die naar Indië, China, Afrika en Amerika trokken. Saint-Malo was lang geleden een berucht kapersnest. Onder bescherming van de Franse koning overvielen de kapers Nederlandse en Engelse koopvaardijkschepen. Een replica van het kaperschip Le Renard ligt nog in de haven. Je kunt er zelfs een tocht mee maken. In de 18e eeuw zorgden de piraten Duguay-Trouin en Surcouf dat Saint-Malo nog meer aanzien kreeg.

Ontdekkingsreizen leidde onder andere ook tot de overtocht naar Newfoundland en de ontdekking van Canada tussen 1534 en 1542 door Jacques Cartier. Deze ontdekking bracht Saint-Malo veel welvaart mee. Tegenwoordig is de stad het toneel is van talrijke grote watersportevenementen. De zeilwedstrijden Route du Rhum en de Trans-Atlantische wedstrijd Québec/St Malo worden hier gehouden. De haven is zeker een mooie bezienswaardigheid.

Bezienswaardigheden

Saint-Malo Intra Muros 
De belangrijkste bezienswaardigheid van Saint-Malo zijn de stadsmuren en de oude binnenstad. Door zijn afgelegen ligging lijkt het precies op een klein afgesloten dorpje. Aan de grote toegangspoort bevindt zich het kasteel. Het is het oudste en mooiste deel. Binnen de oude stadsmuren heerst een oase van rust. Je kunt hier heerlijk rondwandelen tussen de prachtige historische straatjes van deze oude binnenstad.

Cathédrale St. Vincent
Deze romaanse kerk uit 1146 staat bekend om de bijzondere raamschilderingen. Wanneer u de kerk binnenloopt, wordt u verwelkomd door een roze gloed. Er is een mengeling van romaanse en gotische stijl. De gebrandschilderde ramen zijn zeer kleurrijk. De kathedraal bezit een 16de -eeuwse ‘Maagd met kind’ beeld.

Het Grand Aquarium
Aan de rand van Saint-Malo ligt het prachtige zeeaquarium Grand Aquarium Saint Malo. Dit aquarium werd in 1996 geopend en is een van de grootste van Frankrijk. Bij binnenkomst komt u terecht in een heuse piratenwereld die alle wonderen van de zee laat zien. Met negen thema-ruimtes kunt u meer dan 6.000 soorten zeedieren bezichtigen, die zowel in koude als warme zeeën leven. Met de “Nautibus”, een mini-onderzeeër, kan je 5.000 vissen bezichtigen in een aquatisch landschap.

Musea
De stad kent tal van musea waaronder het Memorial 39/45. De Memorial is een museum gewijd aan de geschiedenis van de Duitse militaire bezetting van Saint-Malo tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Le monde du coquillage is een fascinerend museum voor zowel kinderen als volwassenen. Het museum heeft een grote verscheidenheid aan schelpen, koralen, fossielen, schaaldieren, sponzen, zeesterren, zee-egels, oesters en parels van Bretagne.

Stadswandelingen
U kunt Saint-Malo ontdekken door kriskras door de straatjes en steegjes te lopen. U kunt ook een stadswandeling maken aan de hand van een ‘plan de ville’. Deze stadswandeling kunt u halen bij het Office du Tourisme (bij de haven).

 

Saint-Malo is een unieke stad met veel geschiedenis waar je nooit genoeg van krijgt. Het centrum heeft gezellige terrasjes en een prachtige boulevard. Er zijn tal van winkels en uitgaansmogelijkheden.
Heeft u nog tips die een bezoekje aan deze stad de moeite waard maken? Wij horen graag van u!

Geen reactie's

Geef een reactie