Sacre Coeur

22 okt Sacre Coeur

Op de top van de heuvel Montmartre staat de Basilique du Sacré-Coeur. Met zo’n acht miljoen bezoekers per jaar behoort de basiliek tot een van de meest populaire bestemmingen in Parijs en is het een stadsbeeld bepalende trekpleister. Niet alleen is de Sacre Coeur een bezoek meer dan waard, ook de weg erheen mag u niet missen. Vooral bij zonsondergang is het een aanrader om vanaf de heuvel van het uitzicht over Parijs te genieten.

GESCHIEDENIS
De Sacré-Cœur is gebouwd ter herinnering aan de slachtoffers die tijdens de Frans-Duitse (Pruisische) oorlog vielen. Tijdens deze oorlog vielen aan Franse zijde 58.000 doden. De katholieken wilden een gedenkteken hebben om te bidden voor deze slachtoffers. Zo werd begonnen met het inzamelen van geld voor de bouw van een basiliek boven op de heuvel Montmartre. De Franse overheid wilde echter dat het een project van de staat zou worden en de bouw van de Sacre Coeur werd dan ook gefinancierd door de Franse overheid. De totale bouwkosten vielen hoger dan verwacht; de totale kosten waren 40 miljoen Franse franken.

BOUW VAN DE SACRE COER
Met de bouw van de Sacre Coeur is begonnen in 1876 en werd voltooid in 1914. De oorspronkelijke ontwerper van de basiliek, Paul Abadie heeft het eindresultaat nooit gezien omdat hij voor voltooiing overleed. De bouw werd voortgezet door architect Lucien Magne die ook verantwoordelijk is voor de 84 meter hoge klokkentoren. De klok weegt 19 ton en het is een van de grootste en zwaarste luidklokken van de wereld. Omdat de basiliek is gebouwd door twee architecten komen zowel elementen van de Romaanse stijl als de Byzantijnse stijl voor in de Sacre Coeur. De basiliek valt vooral op door haar witte kleur. De Sacre Coeur is gewijd aan het heilige hart van Jezus Christus en werd ingewijd op 16 oktober 1919.

BEZIENSWAARDIGHEDEN SACRE COEUR
In de basiliek is een overvloed te vinden aan beeldhouwwerken en schilderijen. Indrukwekkend is de halve koepel boven het altaar waarin een enorm mozaïek van Jezus Christus met gespreide armen is verwerkt; niet alleen over de nodige discipelen en heiligen, maar ook over een groot aantal negentiende-eeuws geklede burgers. Boven de hoofdingang treft men een ander beeld van Christus. Er is te zien hoe hij de mensheid zegent. Bij de hoofdingang verwijzen de ruiterstandbeelden naar de gevallen in de oorlog. Er is ook een prachtige glas- in- loodgalerij. Onder in kerk bevindt zich een crypte. Het terras van de Sacre Coeur dat te bereiken is via een grote trap van 237 treden, biedt een fantastisch uitzicht over de stad Parijs. Voor diegenen die dit te zwaar vinden kunnen met de kabelbaan naar boven. De basiliek is iedere dag geopend vanaf 6 uur ’s morgens tot half elf ’s avonds.

MONTMARTRE
Het eerste deel van de naam Montmartre komt van de naam “le mont du martyr”. Dit betekent de berg van de martelaar. Op deze berg is de eerste bisschop van Parijs, Saint-Denis, onthoofd. Tegenwoordig is het de wijk waar schilders, kunstenaars en artiesten vertoeven. Schilders zoals Van Gogh, Renoir en Degas schilderden hier enkele van hun topwerken. Ook is de wijk bekend van de beroemde nachtclubs zoals de Moulin Rouge en de Chat Noir. De wijk Montmarte biedt meer dan alleen de Sacré-Cœu. Het is een romantische wijk met kronkelende straatjes en pleintjes waar u vele restaurantjes en barretjes vindt waar het goed vertoeven is. Op het oude schildersplein Place du Tetre is het een drukte van belang. Heet plein zelf is door beroemde schilders zoals Renoir, Toulouse-Lautrec, Picasso vereeuwigd.

Geen reactie's

Geef een reactie