Roland Garros

03 apr Roland Garros

Het Roland Garros toernooi vindt plaats in de maanden mei en juni. Het bestaat sinds 1925 en werd voor het eerst georganiseerd in de tijd dat het Franse tennis hoogtijdagen beleefde. In 1897 werd het eerste Franse tennistoernooi voor vrouwen georganiseerd.

Geschiedenis

In 1891 werden de Internationale Tenniskampioenschappen van Frankrijk (Les Internationaux de France) voor het eerst gehouden. Het toernooi is bij eenieder bekend onder de naam Roland Garros, vanwege het gelijknamige stadion waar het toernooi sinds eind jaren twintig van de vorige eeuw wordt gespeeld. Het stadion kwam er dankzij de inspanningen van vier musketiers.

Vier musketiers

Het toernooi was alleen toegankelijk voor Franse spelers of leden van een Franse tennisclub. In 1925 ging het toernooi ook open voor andere nationaliteiten. De aanleiding voor het openstellen van Roland Garros voor ‘buitenlanders’ waren de aansprekende resultaten van de ‘Vier Musketiers’ te weten Jean Borota, Jacques Brugnon, Henri Cochet en Rene La Coste. Van 1926 tot en met 1932 won het viertal zesmaal op rij de Davis Cup.

De Franse tennisster Suzanne Lenglen won van 1920 tot 1926 zes keer op een rij de Open Franse Tenniskampioenschappen voor vrouwen. Hierdoor werd tennis enorm populair in Frankrijk en onder invloed van het David Cup-succes van het viertal werd besloten tot de bouw van een nieuw stadion.

Roland Garros

Omdat tennis razend populair werd in Frankrijk, werd Roland Garros in recordtempo uit de grond gestampt en in 1928 verhuisde het toernooi naar de locatie Porte D’Auteuil. Op deze locatie wordt het toernooi nog steeds gespeeld. In 1968 werden op Roland Garros ook beroeps tennis spelers toegelaten.

Naamgever

Het stadion is in 1927 genoemd naar Roland Garros, een piloot en prominent atleet, die in 1913 in zijn eentje als eerste de Middellandse Zee overvloog en voor het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 sneuvelde in een luchtgevecht boven Parijs.

Bekende winnaars

Bij de heren wonnen Rafael Nadal en Bjorn Borg met 6 titels waarvan voor beide 4 keer achter elkaar. Maar de koning van Roland Garros is de Spanjaard Rafael Nadal die in 2014 zijn negende titel wist te bemachtigen. Bij de vrouwen is Amerikaanse Chris Evert een legende met maar liefst zeven titels in het vrouwenenkelspel.

De oudste winnaar van Roland Garros was bij de heren Gimeno. Hij was in 1972 de winnaar met een leeftijd van 34 jaar en 10 maanden. Bij de vrouwen was dat Kormoczy in 1958. Ze was op dat moment 33 jaar. Cornelia (Kea) Tiedemann-Bouman is de eerste Nederlandse vrouwelijke winnaar van de Open Franse Kampioenschappen in 1927.

Geen reactie's

Geef een reactie