Quatorze Juillet

11 jul Quatorze Juillet

Quatorze Juillet is de nationale feestdag van Frankrijk en wordt gevierd op 14 juli. Op deze dag wordt het begin van de Franse revolutie in 1789 herdacht en gevierd. Die begon met de bestorming van de Bastille-gevangenis. Dit is echter niet helemaal correct. Men viert de eerste verjaardag van de bestorming van de Bastille, het feest van de Franse federatie. Dat was een patriottisch feest op 14 juli 1790 om de eenheid van Frankrijk te benadrukken. In 1880 werd de dag tot nationale feestdag verklaard. De vaderlandsliefde kon na het debacle van de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871) immers wel een oppepper gebruiken.

Nationale feestdag

14 Juli is een officiële Franse Nationale feestdag en dus ook een vrije dag voor een groot deel van de Fransen. Als toerist is het slim hier rekening mee te houden want overheidsinstanties, winkels, tankstations etc. zijn dicht en andere plekken, zoals restaurants, barretjes en wegen zijn juist overvol.

Quatorze Juillet wordt ook wel Fête Nationale, Le Jour de la Bastille (de dag van de Bastille) of La Prise de la Bastille (de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 = de Franse Revolutie) genoemd.

Bestorming van de Bastille

In die eerste maanden van de Franse Revolutie heerste er grote onrust in Parijs. In het voorjaar van 1789 hadden de Staten-Generaal geweigerd zich te ontbinden en hadden ze zich getransformeerd tot een Assemblée nationale constituante. In juli liet koning Lodewijk XVI nieuwe troepen aanrukken en ontsloeg hij zijn populaire minister Necker. In de ochtend van de 14e juli voorzag het volk van Parijs zich van wapens in de Invalides en begaf zich naar een oude koninklijke vesting, de Bastille. Na een bloedige schietpartij nam de menigte de Bastille in en bevrijdde de handvol gevangenen die er opgesloten zaten.

De bestorming van de Bastille was een eerste overwinning van het volk van Parijs tegen een symbool van het Ancien Régime. Het gebouw werd in de maanden die volgden totaal met de grond gelijk gemaakt. Ter gelegenheid van het “Fête de la Fédération”, op 14 juli 1790, werd met veel pracht en praal de eerste verjaardag van de opstand gevierd. Op de Champ de Mars in Parijs werd door Talleyrand een mis gelezen op het altaar van het vaderland.

Nationale feestdag

In de jaren daarna vond geen herdenking van 14 juli 1789 plaats, totdat tijdens de Derde Republiek men een manier zocht om de grondprincipes van het regeringsstelsel te eren. Op voorstel van Benjamin Raspail, afgevaardigde van het departement Seine, werd op 6 juli 1880 een wet aangenomen die van 14 juli de Nationale feestdag van de Republiek maakte.

Van het begin af aan werd het accent gelegd op het patriottische en militaire karakter van het evenement, om zo het herstel van Frankrijk na de nederlaag van 1870 tot uiting te brengen. Na de soberheid van de oorlogsjaren 1914-1918 was 14 juli 1919 een groot feest van de overwinning. In dezelfde geest werd in 1945 de 14e juli voorafgegaan door drie dagen van feestelijkheden voor de burgers.

Tradities op Quatorze Juillet 

Quatorze Juillet is een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheid (openbaar bal en vuurwerk). Het vuurwerk, le feu d’artifice, is vaak al de voorafgaande avond, maar ook op de dag zelf vaak met aansluitend een bal populaire (een dansavond geschikt voor de gehele bevolking). Het gaat daarbij om professioneel geregisseerde shows. In de ochtend van de 14e juli wordt begonnen met een grote militaire parade op de Champs-Elysées ten overstaan van de zittende president van de republiek.

De Franse vlag wordt, als symbool van de republiek, uitgehangen. De kleuren van de vlag komen tevens terug in allerhande feestversiering.

Geen reactie's

Geef een reactie