Pont du Gard

31 jul Pont du Gard

Het Romeinse aquaduct Pont du Gard ligt iets ten zuiden van het plaatsje Vers-Pont-du-Gard in Frankrijk, niet ver van Nîmes en Uzès. Het aquaduct is 49 meter hoog en is de hoogste brug uit de oudheid in de wereld. Al 2000 jaar overziet de Pont du Gard trots het kronkelige dal van de rivier Gardon. De UNESCO heeft dit Franse monument in 1985 bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst. Het aquaduct Pont du Gard is het best behouden aquaduct ter wereld en het meest indrukwekkende van de Middellandse Zee. Het Romeinse bouwwerk is het bekendste van Frankrijk en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de streek.

GESCHIEDENIS

Het aquaduct werd rond 50 na Christus gebouwd onder keizer Claudius of keizer Nero en voorzag de Romeinse stad “Nemausus 5 eeuwen lang van grote hoeveelheden water dat onder druk werd toegevoerd.  Per dag voerde het aquaduct ongeveer 30 tot 40.000m3 water naar het 50 kilometer verder op gelegen Nîmes. Het aquaduct was technisch zeer hoogstaand. Zo is het gemiddeld verval slechts 25 cm per kilometer. Voor die tijd ongekend laag. Daarmee maakte het traject optimaal gebruik van de zwaartekracht.

In de omgeving van Nîmes waren eigenlijk voldoende bronnen en putten zodat de bouw van het aquaduct niet zozeer een noodzaak was maar meer een prestigeproject. Het aquaduct gaf de stad (die toen 20.000 inwoners telde) een nieuw prestige: fonteinen, thermen, stromend water in de huizen van welgestelden en schone straten verhoogden het comfort en welzijn in de stad. Verondersteld wordt dat er in de zesde eeuw een einde kwam aan het gebruik van het aquaduct.

BOUW VAN DE PONT DU GARD

De brug heeft drie etages die worden gedragen door rijen met bogen die naar boven kleiner worden (6 bogen in de onderste laag, 11 in de tweede laag en 47 in de bovenste laag). Deze opbouw was ook in de oudheid zeer zeldzaam. De bogen zijn gemaakt van enorme blokken kalksteen die uit een plaatselijke steengroeve zo’n 700 meter verderop werden gehaald. Er werd bijna geen beton of cement gebruikt. De blokken werden zo uitgehakt dat ze perfect in elkaar pasten. De zwaartekracht deed de rest. De brug is door de constructie van bogen veerkrachtig en goed bestand tegen eventuele aardbevingen of verzakkingen. Naar schatting waren zeker 1.000 mensen betrokken bij de bouw van het aquaduct dat ongeveer 5 jaar duurde. Het totale traject was ooit meer dan 50 kilometer lang, het traject van Pont du Gard is dus slechts een klein deel. Zelfs na 2000 jaar verkeert de brug nog altijd in een goede staat.

PONT DU GARD BEZOEKEN

Er komen ieder jaar veel toeristen om het bouwwerk te bezoeken. De brug is gratis te bezoeken. Het beste moment van de dag is als de zon ondergaat. De gigantische steenblokken kleuren dan goudgeel op waardoor de brug een nog grotere indruk maakt op haar bezoekers.

DE OMGEVING VAN PONT DU GARD

Ook de omgeving van Pont du Gard is de moeite waard om te verkennen. Het departement Gard (waar de Pont du Gard in ligt) geniet een bevoorrechte positie gelegen tussen het Centraal Massief, de Middellandse Zee, de Rhônevallei en de Languedoc.

De stad Nîmes, hoofdstad van het departement Gard, mag niet ontbreken. Nîmes was een belangrijke stad met veel Romeinse ruïnes en andere overblijfselen. Het historische centrum van Nîmes heeft relieken uit de Middeleeuwen en de Renaissance.

Kortom, het departement Gard is een prima vakantiebestemming!

 

Geen reactie's

Geef een reactie