Pittoreske dorpjes in de Provence

08 feb Pittoreske dorpjes in de Provence

Droom jij ook van een vakantie in de zonovergoten Provence? Heerlijk slenteren door de pittoreske dorpjes in de Provence. Tip: Laat de toeristische bestemmingen eens links liggen en ga op zoek naar de verborgen schatten in deze Zuid-Franse streek. Huur een auto of een fiets en rijg de schilderachtige, pittoreske dorpjes in de Provence aan elkaar. Waar vind je de mooiste pittoreske dorpjes in de Provence?

Waar vind je die pittoreske dorpjes in de Provence?

Ga je op ontdekkingstocht door de Provence, dan is het altijd een goed idee om je intuïtie te volgen en halt te houden bij uitnodigende dorpjes die je onderweg tegenkomt. Toch is het handig om alvast een route uit te stippelen voor je vertrekt, waar je vervolgens naar hartenlust van kan afwijken.

Oppède-le-Vieux

Oppède-le-Vieux houdt de herinnering aan de Middeleeuwen levend met zijn schitterende historische gebouwen. Struin langs de oude stenen huizen, de kerk Notre-Dame de Dolidon en de ruïnes van een Middeleeuws kasteel en je krijgt de indruk dat de tijd hier heeft stilgestaan. Vergeet je comfortabele schoenen niet, want in dit heuvelachtige dorpje valt veel moois te ontdekken.

Village des Bories

Voor gezellige bedrijvigheid moet je niet in Village des Bories zijn, want dit dorp is niet meer bewoond. Toch is dit een plek die niet op je route mag ontbreken: het dorp is volledig opgetrokken uit kegelvormige stenen woningen die hier al honderden jaren staan.

Gordes

Gordes is een van die typische pittoreske dorpjes van de Provence. Vanaf een groene heuvel kijken de zandkleurige huizen van Gordes uit over de wijde omgeving. Het kasteel in renaissancestijl is de voornaamste blikvanger van Gordes, maar de smalle steegjes van het dorp hebben nog meer verrassingen in petto voor bezoekers met oog voor historische gebouwen.

Cavaillon

In Cavaillon word je niet gebombardeerd met schreeuwerige souvenirwinkels, maar struin je langs kleine, authentieke kruideniers waar je een voorraadje lokale delicatessen kan inslaan. Met een zak vol brood, lavendelhoning en traditionele gebakjes trek je de Saint Jacques-heuvel op voor een picknick met een adembenemend uitzicht over de rode daken van Cavaillon.

Châteauneuf-du-Pape

De naam Châteauneuf-du-Pape zal vooral wijnliefhebbers als muziek in de oren klinken. Maar de hooggewaardeerde wijn is niet de enige troef van dit Middeleeuwse dorpje. Dankzij de smalle kasseiwegen en oude huisjes heeft Châteauneuf-du-Pape een opmerkelijk knusse uitstraling. Dit is dan ook de ideale plek voor een middagje rondslenteren met op tijd en stond een glas wijn op een terrasje.

L’Isle sur la Sorgue

In het dorpje L’Isle sur la Sorgue, genesteld langs een bocht in de rivier de Sorgue, leef je als God in Frankrijk. Een lange reeks terrasjes en ijssalons strekt zich uit langs de oevers van de rivier en twee keer per week kan je gaan schattenjagen op een uitgebreide delicatessenmarkt. Zoek met je vangst een mooi plekje uit langs het water en je dag kan niet meer stuk.

Lacoste

Het kasteel van Lacoste was vroeger het optrekje van de beruchte schrijver Marquis de Sade en is vandaag in handen van de Franse modeontwerper Pierre Cardin. Het interieur van het kasteel is niet toegankelijk voor het publiek, maar een sfeervolle picknick met uitzicht op het kasteel op de heuveltop maakt veel goed.

Roussillon

Roussillon is misschien wel het mooiste dorp in de Provence. De huizen van Roussillon zijn volledig beschilderd in okertinten, een herinnering aan de okergroeves in de omgeving die al een tijdje gesloten zijn (sommige hebben een tweede leven gekregen als museum). De gele en rode tinten van het dorp vormden vroeger een onuitputtelijke bron van inspiratie voor schilders, maar vandaag vallen de charmes van het dorp vooral in de smaak bij toeristen.

 

Zo kan ik nog wel even doorgaan, want er zijn genoeg pittoreske dorpjes in de Provence. Heb nu al weer zin in de zomervakantie!! Heb jij ook nog tips voor een bezoekje aan een van de pittoreske dorpjes in de Provence. Ik hoor het graag!

Geen reactie's

Geef een reactie