Parijse warenhuizen

27 feb Parijse warenhuizen

Parijse warenhuizen heten Grands Magasins (‘grote winkels’). Ze zijn groter dan de Bijenkorf maar hoewel luxe de boventoon voert, zijn er ook warenhuizen voor kleinere beurzen. De gebouwen van Lafayette en Au Printemps zijn prachtig van architectuur en interieur dus zelfs als je niet van plan bent iets te kopen is er genoeg te zien.

Parijse warenhuizen; Galeries Lafeyette

Een van de Parijse warenhuizen is Lafayette. Voor toeristen staat Galeries Lafayette op nummer één omdat dit warenhuis, gelegen in de bekende winkelstraat Boulevard Haussmann, veel te bieden heeft. Ook als je niets koopt is het de moeite waard het gebouw te bekijken. Het staat bekend als het warenhuis van de mode.

Oprichting

De neven Théophile Bader en Alphonse Kahn openden in december 1893 een boetiek in sjaals en andere modeaccessoires op de hoek van de Rue Lafayette en de Rue de La Chausseé d’Antin. De winkel werd ‘Aux Galeries Lafayette’ genoemd verwijzend naar het oorspronkelijke adres en op loopafstand van de Opera Garnier. De winkel groeide snel en in 1896 richtten Kahn en Bader een naamloze vennootschap op en Galeries Lafayette was een feit. Het warenhuis werd in de periode 1896 tot en met 1905 flink uitgebreid.

Interieur

Galeries Lafayette is een toeristische topattractie door de bijzondere architectuur, de welvarende uitstraling en de goed verzorgde etalages. Het rijke interieur is gebouwd in art-décostijl en in 1912 werd de enorme indrukwekkende koepel van glas in lood gebouwd. Deze koepel, die op tien ijzeren pilaren rust, is ontworpen door Chanut. De koepel gaf het gebouw de bijnaam ‘Magasin Coupele’. Door de jaren heen werd het warenhuis steeds populairder en heeft het zijn deuren door heel Frankrijk en later in het buitenland kunnen openen. Lafayette staat vooral bekend om de met veel zorg versierde etalages. De kerstdecoraties en de kerstetalages zijn beroemd; de binnenkant is dan net zo indrukwekkend als de buitenkant.

Parijse warenhuizen; Au Printemps

Het warenhuis Au Printemps werd in 1865 opgericht door Jules Jaluzot, zoon van een notaris uit een klein Frans dorpje. Het is een trekpleister vanwege de chique façade en goudkleurige letters. Au Printemps richt zich op een doelgroep met een hoog inkomen. Luxe en nouveautés zijn belangrijker dan een lage prijs. Dit warenhuis bestaat uit drie gebouwen: Mode, Beauté-Maison en Homme. Ook hier vind je luxeartikelen op het gebied van mode, cosmetica, wonen en juwelen. De cosmetica-afdeling is een van de grootste ter wereld en voor damesschoenen is een hele etage uitgetrokken. Ook op dit gebouw staat een mooie glazen koepel uit 1923.

Uitverkoop

Au Printemps was een van de eerste die uitverkoop hield van oude voorraden tegen bodemprijzen. Ook waren zij een van de eersten die etalagepoppen gebruikten om de nieuwste mode te tonen. Op de eerste dag van de lente (Printemps) deelt het warenhuis viooltjes uit aan de klanten.

Brand

Het warenhuis is twee keer, in 1881 en 1921, bijna geheel door brand verwoest. Na de brand in 1881 werd het warenhuis nog mooier en groter verbouwd en bereikte het de status van modern warenhuis. Au Printemps is overdekt door prachtig een glas-in-lood plafond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de koepel verwijderd en in 1973 teruggeplaatst.

Een weekendje Parijs kan niet zonder een bezoek te brengen aan de Parijse warenhuizen Au Printemps en Galeries Lafayette. Het zijn de bekendste warenhuizen in de Franse hoofdstad. Shoppen in deze grote warenhuizen doe je het best op een doordeweekse dag. Hoeden en petten en dameskorsetten waar vind je ze? Er zijn overal in de winkels plattegronden te krijgen om je weg te vinden in deze prachtige Parijse warenhuizen.

Geen reactie's

Geef een reactie