Parfummuseum Grasse

27 jul Parfummuseum Grasse

Grasse is een stad gelegen in het departement Alpes-Maritimes, in de Provence. Deze stad wordt gezien als de wereldhoofdstad van het parfum. Jasmijn, rozen, mimosa en vele andere ingrediënten uit de traditie van de Franse parfumerie. De lokale parfumindustrie speelt dan ook een voorname rol in de geschiedenis van deze stad. Het Parfummuseum Grasse bewaart dit erfgoed door middel van een bewegende en verrassende collectie. Maar ook in de winkelstraatjes van Grasse zijn een aantal kleine bedrijfjes die parfum maken. Een tip: In de Rue de l’Oratoire 12 vindt u de parfumwinkel van Didier Gaglewski. Hij is een echte ‘Neus’ die u graag uitleg geeft over parfum. Didier Gaglewski spreekt goed Engels en praat graag over zijn werk. Grasse is een bezoek méér dan waard.

Geschiedenis van Grasse

Grasse was in de middeleeuwen een belangrijke stad voor de leerindustrie. Omdat de leerlooierij stonk kwam een lokale leerbewerker op een lumineus idee. Hij ging de leren handschoenen van een lekker geurtje voorzien zodat de handschoenen in ieder geval niet naar leer zouden ruiken. Omdat de concurrentie op de leermarkt groter werd omdat andere Franse steden zoals Nice zich ook gingen richten op de leermarkt, nam de leerindustrie in Grasse af. Maar de parfumindustrie in Grasse kende een enorme groei. Grasse werd zelfs bekend als de wereldhoofdstad van de parfum. De uitgestrekte velden buiten de stad werden gebruikt voor het kweken van allerlei bloemen die dienden als basis voor de verschillende soorten parfum. Een dierbaar erfgoed in het hart van de Provence, maar ook voor alle Fransen, die worden gezien als specialisten in het creëren van geuren.

Parfummuseum Grasse

Een van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad is het internationale Museum van de Parfum. In Parfummuseum Grasse wordt de bezoekers een inzage geboden in de historie van Grasse en haar parfumindustrie. Sinds 1998 brengt dit museum niet alleen een ode aan parfum maar ook aan zeep, make-up en diverse cosmetica door de jaren heen. Met maar liefst 4000 jaar historie en 2500 objecten doet het Parfummuseum Grasse de geschiedenis van parfum herleven: van de Oudheid tot het heden. Aandachtstrekkers zijn de parfumflessen met hun originele designs. Allerlei soorten flessen zijn er te bewonderen (van glas, van porselein). Ze zijn vaak afkomstig van verschillende beschavingen zoals de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. Een bijzonderheid is de reiskoffer van Marie Antoinette, vol met mak-up, die u kunt bezichtigen. In 2008 werd het unieke museum herbouwd.

Parfumhuizen

Er zijn drie bekende parfumhuizen in Grasse te bezoeken. In het centrum van Grasse bevindt zich het parfummuseum van fabrikant Fragonard. Het museum is gratis toegankelijk en dagelijks stoppen hier vele bussen met toeristen. U kunt ook een rondleiding nemen. Dan komt u ook in het productiegedeelte van de parfumfabriek waar u het hele proces van het maken van parfum kunt zien, ruiken en horen. Parfumhuis Molinard is niet gratis toegankelijk. Door een echte Neus kunt u hier een les volgen in het maken van parfum. U kunt kiezen uit zo’n 80 ingrediënten. Een aanrader !

Net buiten het centrum van Grasse ligt Parfumhuis Galimard. Ook hier kunt u zowel een rondleiding maken als een cursus parfum maken volgen.

Grasse vandaag

In Grasse worden jaarlijks meerdere festivals georganiseerd. In de eerste week van augustus is er het jaarlijkse Fête du Jasmin. Grasse heeft naast zijn parfummuseum vele terrasjes en een historisch centrum. Deze stad is absoluut de moeite waard om eens met een bezoekje te vereren!

 

Geen reactie's

Geef een reactie