Op vakantie naar de Auvergne

14 aug Op vakantie naar de Auvergne

Op vakantie in de Auvergne. Je hoort het steeds vaker. De Auvergne staat ook wel bekend als “Het land der vulkanen”. Door veel toeristen die op vakantie in de Auvergne zijn geweest wordt de streek ook wel een miskent juweeltje genoemd. Belangrijk onderdeel van de Auvergne is het Regionaal Natuurpark van de Vulkanen met een totaal oppervlakte van 395.000 hectare. Het park is daarmee het grootste park van Frankrijk! Het is een ideaal gebied voor liefhebbers van rust, natuur, vulkanen en mountainbiken. In het vulkanisch gebied zijn er vele wandelingen uitgestippeld.
CENTRAAL MASSIEF
De Auvergne met het Centraal Massief vormen het groene hart van Frankrijk. Het Centraal Massief is een middelgebergte dat veel ouder is dan de Alpen en de Pyreneeën en hoewel niet zo hoog, is het zeker zo ruig en ongerept.
VULKANISCH TERREIN
De Auvergne bestaat uit eeuwenoud, vulkanisch terrein dat ongeveer 70.000 jaar geleden werd gevormd. De vulkanen in de Auvergne slapen al eeuwenlang. Ze zijn zichtbaar zover het oog reikt. Uitgebluste kraters van vele vulkanen bepalen het landschap. Wind en regen hebben in miljoenen jaren lava en puin verandert in alpenweiden en bossen.
BEKENDE VULKANEN
Ge je op vakantie in de Auvergne dan is het zeker de moeite waard om de volgende vulkanen te bezoeken.
Chaîne des Puys
De Chaîne des Puys wordt gekenmerkt door een unieke rij van 80 koepelbergen en kraters. Chaîne des Puys is een groot vulkanisch gebied dat van noord naar zuid trekt in het Centraal Massief van Frankrijk. Deze keten van vulkanen is zo´n 40 kilometer lang en herbergt zo´n 70 kleine vulkanen.
Puy de Dôme
De Puy de Dôme is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in Auvergne. De vulkaan is 1464 meter hoog en is de hoogste bergtop in de Chaîne des Puys. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de Chaîne des Puys en op de landschappen in de omgeving.
Monts de Cantal
In het Franse departement Cantal ligt de monts du Cantal. Dit een oud vulkanisch gebied. Met een diameter van ongeveer 70 kilometer is het massief van de Cantal een van de belangrijkste van Europa. De Plomp de Cantal heeft een diameter die groter is dan die van de Etna en dus de grootste vulkaan van Europa is. Een groot gedeelte van dit gebied ligt boven de 500 meter en in de winter blijft de sneeuw hier lang liggen. Hierdoor is dit gebied van Cantal een drukbezocht skigebied en kent enkele zeer bekende skioorden.
KAAS
Auvergne is een van Frankrijks grootste producenten van AOC-kaasproducenten en PDO-producten, zoals hammen, linzen en mineraalwater. In de Auvergne vind je ook de dranken Pastilles de Vichy en Vervein du Velay. De keuken van Cantal biedt diverse geneugten zoals truffade (aardappelgericht), pounti (soort vlaai met pruimen) en carré de Salers (gebak). Volg de borden “Route des Fromages” en u heeft de meeste kansen om onderweg diverse kaassoorten te proeven op een boerderij of in een fabriek.
ACTIVITEITEN IN DE AUVERGNE
Op vakantie in de Auvergne, dan hoef je je niet te vervelen.  De dorpjes in de Auvergne behoren tot de mooiste dorpjes van Frankrijk. Ook zijn er volop culturele bezienswaardigheden in de Auvergne. De Auvergne heeft een zeer rijk Romaanse erfgoed. Er zijn vele kastelen en ruïnes te bezoeken. Op cultureel vlak worden er in de Auvergne zowel internationale als kleine festivals georganiseerd. Van klassiek en jazz tot straattheater. In de maanden juli en augustus worden er verschillende openluchtconcerten en (muziek) evenementen gehouden.
Geen reactie's

Geef een reactie