Napoleon

15 feb Napoleon

Bijna iedereen kent Napoleon wel, maar ik ben eens even wat meer informatie over deze man gaan zoeken en kwam toch nog wat bijzondere feitjes tegen..

De erfenis van Napoleon

In 1806 benoemde Napoleon zijn broer Lodewijk tot koning van Holland, en werd Nederland een koninkrijk. Daarmee werd de grondslag gelegd voor de latere monarchie. In 1810 zette Napoleon zijn broer af en lijfde hij Nederland bij het Franse Keizerrijk in. In 1813 verlieten de troepen van de Franse keizer Napoleon ons land en maakte de prins van Oranje vanuit zijn ballingoord Engeland op 30 november de overtocht naar Scheveningen. De prins werd uitgeroepen tot soeverein vorst van Nederland, de latere koning Willem I. Nederland werd weer onafhankelijk.

Verbeteringen

In de drie jaar dat Napoleon in ons land aan de macht was heeft hij een grote stempel gedrukt op de Europese ontwikkeling. We rijden rechts in het verkeer, we wegen in de supermarkt onze groenten af in grammen of kilo’s, en al onze huizen hebben een huisnummer. Napoleon voerde de Code Napoleon in; het Franse burgerlijk recht wat een enorme verbetering was ten opzichte van het lokale recht. In het nieuwe wetboek waren alle onderdanen gelijk voor de wet. Er werd geen rekening gehouden met gewoonten en afspraken. Veel van deze dingen zijn erg handig in het dagelijks leven en werden ook na de bevrijding niet meer veranderd. Maar er zijn ook zaken die op weerstand stuitten, zoals de dienstplicht. De dienstplicht werd ingevoerd, omdat Napoleon militairen nodig had voor zijn te voeren oorlog.

Overlijden Napoleon

Op 5 mei 1821 stierf Napoleon Bonaparte op Sint-Helena. Hij was toen 51 jaar oud. Napoleon werd gevolgd door een handvol dienaars uit zijn glorietijd, die hem op Sint-Helena bijstonden tot zijn laatste momenten. Er zijn theorieën over vergiftiging, anderen zeggen dat nierstenen of zelfs eenzaamheid tot zijn dood leidde. Uit later onderzoek is gebleken, dat in zijn haar een hoge concentratie arsenicum aanwezig was, wat zou kunnen wijzen op moord.

Penis van Napoleon

Na Napoleons overlijden is tijdens de autopsie zijn penis ontdaan van zijn lichaam. “Kort na zijn dood”, zo schrijft een van zijn dienaren in zijn memoires, “heb ik de penis van Napoleon ontdaan van het keizerlijke lichaam, ingewikkeld in een katoenen lap en verstopt in een houten koffertje tot mijn vertrek van Sint-Helena”. Zo kwam de penis van Napoleon terug in Frankrijk. Het lijk van Napoleon, dat pas 20 jaar later terug naar Frankrijk kwam, had dus geen penis meer. Niemand wist van het voorval, maar de dader schreef in zijn memoires hoe en waar men de penis van Napoleon kon vinden. De penis van Napoleon werd inderdaad in een houten koffertje gevonden en zo bekend gemaakt aan de wereld. In de loop der jaren wisselde de penis van Napoleon van vele eigenaren totdat hij ergens in de jaren zeventig terug in Parijs opdook. Daar is hij opnieuw verkocht voor $ 3000 dollar aan de Amerikaan John K. Lattimer, die waarschijnlijk tot op de dag van vandaag eigenaar is van Napoleon penis.
Geen reactie's

Geef een reactie