MONT VENTOUX

04 dec MONT VENTOUX

De Mont Ventoux is een van de bekendste bergen in Frankrijk De berg wordt ook wel de “Reus van de Provence” genoemd en ligt in het departement Vaucluse. De Mont Ventoux is ouder dan de Alpen. Kom je vnaf het zuiden aan rijden dan is de top van de berg helder weer al van veraf te zien. De naam Mont Ventoux betekent “de berg van de wind” vanwege de altijd aanwezige mistral. Op de top van de berg zijn windsnelheden tot 300 kilometer per uur gemeten.

LIGGING VAN DE MONT VENTOUX

Mont Ventoux ligt op ongeveer twintig kilometer ten noordoosten van Carpentras.
Het hoogteverschil met de voet van de berg bedraagt 1614 meter. De top van de Mont Ventoux ligt op 1912 meter. De bergketen is ongeveer 15 km breed en strekt zich uit van oost naar west over een lengte van 25 km. De noordhelling van de berg is naar verhouding veel steiler dan de zuidhelling. De bergketen is het gezamenlijk eigendom van veertien gemeenten in de Vaucluse en één, Reilhanette, in de Drôme.

BIOSFEERRESERVAAT

In 1994 werd de Mont-Ventoux door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Het gebied herbergt bijzondere flora en fauna in een unieke natuurlijke omgeving. Tijdens de industriële revolutie steeg de vraag naar hout zo erg dat men de bossen op de hellingen begon te kappen. IN 1827 werden in de Nationale Boswet regels opgesteld om ontbossing tegen te gaan en te herstellen. De bossen van de Mont Ventoux zijn dus nog niet zo heel erg oud. Aan de voet van de berg ligt aan de zuidzijde de vlakte van het Comtat met de wijngaarden van de Côtes du Ventoux en de truffelplantages, de kersenbomen die in het voorjaar in bloei staan en de aardbeien van Carpentras. Aan de noordzijde van de berg ligt de Val de Sault met zijn uitgestrekte lavendelvelden en de vallei van Toulourenc met zijn hooggelegen dorpen. In de zomer zijn de bossen van de Mont-Ventoux het gebied van fietsers, wandelaars, herders en atleten. ’s Winters staat men hier op de latten.

TOUR DE FRANCE

Sinds 1951 komt de Mont Ventoux met grote regelmaat voor in het parcours van de Tour de France, het Critérium du Dauphiné en Parijs-Nice. Het beklimmen van de berg staat iedere keer weer garant voor een waar schouwspel. Elke bocht en elke steile helling heeft wel een eigen geschiedenis. Het bekendste verhaal is die van Simpson, die het leven liet tijdens de beklimming. De Engelsman zakte tijdens de beklimming in de Tour van 1967, door een combinatie van doping, alcohol en hitte ter aarde, om nooit meer op te staan. Vlak voor de top van de berg is een monument voor hem opgericht. Grote renners als Jean Robic (1952), Charly Gaul (1958), Raymond Poulidor (1965), Eddy Merckx (1970), Marco Pantani (2000) en Chris Froome (2013) hebben op de kale reus een zege geboekt. Eenmaal was een Nederlander er de sterkste, Jan Janssen, in 1967.

Op het dak van de Provence kunt u op de fiets genieten van uw verblijf in Zuid-Frankrijk. U vindt hier veel afgebakende circuits en fietsroutes door het mooie landschap. Maar ook te voet of te paard of zelfs met de auto, zijn er vele manieren om deze prachtige natuurlijke omgeving met als hoogtepunt de Mont ventoux omgeving te ontdekken.

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie