Mont Saint-Michel

01 mei Mont Saint-Michel

Mocht je op zoek zijn naar een leuke bestemming, denk er dan eens over na om naar Normandië in Frankrijk te gaan. Mont Saint-Michel is de plek om naar toe te gaan. Deze uitzonderlijke locatie is sinds 1979 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het rotseiland en de baai staan in de top 3 van bezienswaardigheden in Frankrijk met ruim 3,5 miljoen bezoekers per jaar.

Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is een uit de oceaan oprijzende rots voor de kust die vroeger alleen bij eb te bereiken was. Tegenwoordig ligt er een dijk naar het eiland. Je kunt er met een pendelbusje overheen of te voet.

Wadlopen

Als je in de zomer gaat, kun je ook wadlopen. Iedere dag vertrekken er wandelingen onder begeleiding. Een aanrader is de wandeling naar het onbewoonde rotseiland Tombelaine. Het is een mooie en korte wandeling en met een beetje geluk zie je onderweg zeehonden en zeevogels. Vanaf dit rotseiland heb je een prachtig uitzicht op Mont Saint-Michel en de prachtige baai. Dit stuk van de oceaan staat bekend om de sterkste springvloeden van Europa.

De Abdij

De Mont Saint-Michel, met zijn trapstraten, is alleen toegankelijk voor voetgangers. Een bezoek aan de abdij La Merveille (het wonder) op het eiland Mont Saint-Michel is het letterlijke hoogtepunt van uw bezoek. Het is er erg toeristisch, het is aan te raden vroeg in de ochtend of laat in de middag te gaan.

Geschiedenis

In 1017 werd op het eiland begonnen met de bouw van een romaans kerkgebouw. De kerk werd gebouwd op de grondvesten van een 10e eeuwse kerk. Dit is nu de ondergrondse kapel van Onze Vrouwe. Vervolgens werd in de 13e eeuw het klooster, La Merveille, aan de noordzijde van de kerk gebouwd. De Abdij kent hiermee drie niveaus. Op het bovenste niveau woonden de monniken; het middelste niveau diende als ontvangstruimte voor hoge gasten en op het onderste niveau werden bedevaartgangers ontvangen.
De abdij was oorspronkelijk een benedictijnenklooster maar diende na de Franse Revolutie (1789–1799) tot 1863 als gevangenis. Sinds 1874 is de Dienst van Historische Monumenten hier ondergebracht en sedert 1969 is ook weer een kloostergemeenschap aanwezig. In de afgelopen jaren hebben voortdurend restauratiewerkzaamheden plaatsgevonden om één van de opmerkelijkste bouwwerken uit de geschiedenis te behouden.

Overnachten

Er zijn voldoende hotels in de omgeving, maar ook op Mont Saint-Michel zelf. Voor meer informatie hierover verwijs ik je naar de site van het rotseiland.

Geen reactie's

Geef een reactie