Mijnramp van Courrieres

06 nov Mijnramp van Courrieres

De mijnramp van Courrières is de grootste mijnramp uit de geschiedenis van Europa. 1099 Mijnwerkers vonden de dood waaronder meer dan 400 Belgen. Onder de doden bevonden zich ook vrouwen en kinderen die toen nog volop in de mijnen werkten. Ongeveer 600 mijnwerkers overleefden de ramp, maar velen waren gewond. Er is wereldwijd tot nog toe slechts één grotere mijnramp geweest. Op 26 april 1942 kwamen in het Chinese Benxi 1.549 mijnwerkers om het leven.

MIJNBOUW

De mijnramp van Courrieres vond plaats in het gelijknamige dorpje. Courries ligt in in het noordwesten van Frankrijk en vlakbij de Belgische grens. In de mijn werd steenkool gedolven. Veel mannen uit de omgeving werkten in deze mijnen. Het was zwaar werk en de arbeidsomstandigheden waren slecht.

EXPLOSIE

Op 10 maart 1906 werd ’s morgens kort na half zeven een zware explosie gehoord. Door de ontploffing schoot de lift in schacht 3 omhoog en het dak van de kolenmijn werd weggeblazen. Dit veroorzaakte een gigantische chaos. In de andere liftschachten vonden ook veel mijnwerkers de dood. Twintig dagen na de ramp werden nog dertien mensen gered die de ramp hadden overleefd door zich te goed te doen aan een paard dat met hen in de mijn gevangen zat. Op 4 april kwam de laatste overlevende naar boven. Veel van de overlevenden hadden ernstige brandwonden opgelopen en hadden giftige gassen ingeademd.

OORZAAK MIJNRAMP VAN COURRIEres

Het mijnongeluk zorgde voor een enorme ophef onder de Franse bevolking. Maar de oorzaak van het ongeluk is nooit achterhaald. Het vermoeden is dat de ontploffing ontstaan is door het verkeerd opslaan van de mijnexplosieven of door opeenhoping van mijngas dat per ongeluk vlam heeft gevat door een mijnlamp.

STAKING

De verontwaardiging in de mijnwerkers gemeenschap was zo groot dat enkele dagen na de ramp een algemene staking onder de Franse mijnbouwwerkers begon. Gedurende 2 maanden staakten bijna 45.000 mijnwerkers voor het verbeteren van de werkomstandigheden.

KANARIE

Al sinds de prehistorie doet men aan mijnbouw en het aantal slachtoffers onder mijnwerkers is hoog. Met de industriële Revolutie in de 18e eeuw liep het aantal mijnwerkers wereldwijd nog verder toe. Een belangrijke oorzaak van mijnongevallen was de ophoping van explosieve gassen. Mijnwerkers hadden zo hun eigen methodes om te hoge gasconcentraties te meten. Een kanarie bleek van zijn stokje te gaan nog voordat mijnwerkers zich bewust waren van hoge gasconcentraties. Om een vergelijkbare mijramp van Courrieres naar de toekomst te voorkomen heeft de computer zijn intrede gedaan in de mijnbouw en wordt het aantal personen dat ondergrond hoeft te zijn tot een minimum teruggebracht.

 

Geen reactie's

Geef een reactie