Middeleeuwse stad Carcassonne

05 jun Middeleeuwse stad Carcassonne

Carcassonne is de mooiste middeleeuwse stad van heel Europa en de hoofdstad van het departement Aude. De stad ligt op ongeveer 90 kilometer van Toulouse. Door de stad ligt het Canal de Midi. Middeleeuwse stad Carcassonne staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De stad trekt jaarlijks miljoenen toeristen dus het kan er erg druk zijn. Desalniettemin is de stad meer dan een bezoekje waard.

Geschiedenis

Strategisch gelegen tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, was Carcassonne een welvarende middeleeuwse stad. De Romeinen veroverden de plaats in de eerste eeuw voor Christus en bouwden er stevige walmuren omheen. Later was het een koninklijke vesting en het land der Katharen. De Katharen vormden in de 13e eeuw een christelijke gemeenschap die zich afzette tegen de leer en de hiërarchie van de Katholieke Kerk. Ze wezen het gezag van de kerk van Rome over hun geloof en hun leven principieel af. Ze geloofden niet in de verlossing van Jezus.

Verdrag van Meaux

Ze werden als ketters gezien en door de Rooms-katholieke Kerk en door de Franse koningen bloedig vervolgd en levend verbrand. In 1209 ontketende paus Innocentius III een kruistocht tegen de Katharen. De stad werd 40 dagen lang belegerd door het leger van de kruisvaarders. Uiteindelijk moest de stad zich overgeven door een tekort aan water. Met het Verdrag van Meaux in 1229, werd Carcassonne officieel toebedeeld aan het Franse koninkrijk. 100 Jaar later, in 1328, werd de laatste Katharen verbrand: drie vrouwen. Vrouwen stonden gelijk aan de mannen. De stad heeft in de geschiedenis een belangrijke rol gespeelt. Carcassonne werd vervolgens verlaten, geplunderd en op vorstelijke wijze gerestaureerd. De paden waarop de Katharen vluchtten zijn er nog steeds. Van Port-la-Nouvelle aan de Middellandse Zee tot aan de stad Foix in het binnenland kun je in twaalf etappes bewandelen. Een route van zo’n 250 kilometer.

Citadel van Middeleeuwse stad Carcassonne

De nog steeds bewoonde middeleeuwse stad is voor bezoekers vrij toegankelijk. De stad heeft een buitenmuur met 16 torens en de binnenmuur heeft 24 torens. Via de hoofdpoort komt u in een totaal andere wereld terecht. De eigenlijke binnenstad, waar ook het stadhuis ligt, is de Ville Basse (Benedenstad) of Bastide St. Louis. Dit centrum is in de 13e eeuw gebouwd als toevluchtsoord voor bewoners uit de voorsteden. Een stenen brug over de Aude verbindt de oude Cité en de nieuwe stad met elkaar. Er staan nog veel traditionele gebouwen. De Citadel staat bekend als het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa. Het is tevens de grootste burcht van de Katharen.

Basiliek Saint Naziarre

De basiliek heeft een lange en ook wat lugubere geschiedenis waar Katharen en kruisridders een hoofdrol in speelden. Het Romaanse gedeelte stamt uit de elfde eeuw, de gotische afdeling is gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw. Opvallend is de kleine entree, het is eigenlijk niet meer dan een deur. Binnen is zijn bijzondere glas-in-lood ramen te bewonderen.

Festivals

Op Quatorze Juliet, de nationale feestdag van Frankrijk, vindt hier jaarlijks een waar vuurwerkspektakel plaats. De oude stad heeft namelijk een groot openluchttheater en daar worden in de zomermaanden bijna dagelijks voorstellingen en concerten gehouden. Het festival is beroemd in Frankrijk. Het festival van Carcassonne is een evenement waar je niet omheen kunt en biedt in juli meer dan honderd concerten en voorstellingen: Franse en internationale voorstellingen, toneel, circus, dans, jazz, opera en klassieke muziek, waaronder 100 gratis voorstellingen op meerdere beroemde locaties in de stad.

De Middeleeuwse stad Carcassonne heeft vele gezellige pleintjes met terrasjes. Onder het genot van een lokaal wijntje kunt u genieten van de eeuwenoude sfeer die er heerst.

Geen reactie's

Geef een reactie