Menhirs van Carnac

20 jun Menhirs van Carnac

Carnac is een Franse plaats aan de zuidkust van Bretagne en ligt op ongeveer 900 kilometer rijden van Utrecht. Carnac is vooral beroemd vanwege de vele menhirs. De naam Carnac komt van het Keltische Karn wat steen of rots betekent. Bent u in de buurt van de zuidkust van Bretagne dan is een bezoekje aan de Menhirs van Carnac de moeite waard.

Menhirs van Carnac

Even ten noorden van Carnac bevindt zich het symbool van de prehistorie van Frankrijk: de menhir. Menhir is de naam die wordt gegeven aan een grote steen. De naam menhir is uit het Bretons afkomstig. Het is een samenvoeging van Mean (steen) en hir (hoog).

In de omgeving van Carnac zouden ooit 11000 stenen hebben gestaan waarvan er nu nog ruim 3000 over zijn. De Menhirs van Carnac zijn gigantische, hoge staande stenen, megalieten. Tot op de dag van vandaag is het onbekend hoe ze hier geplaatst zijn. Men vermoed dat deze stenen zijn geplaatst in de periode van 3000 tot 2000 voor Christus. Een andere gedachte is dat de stenen iets te maken hebben met de zonnecultus van de Kelten of zijn opgericht als gedenkteken bij speciale gebeurtenissen.

De menhirs van Carnac zijn in diverse opstellingen geplaatst. In een rechte lijn of in een cirkel- of ovaalvorm of ze staan in een rij die in hoogte afloopt. Enkele menhirs zijn voorzien van inscripties. Er zijn afbeeldingen aangebracht van romeinse goden maar ook van christelijke symbolen. Sommige stenen zijn wel 7 meter hoog en hebben een gewicht van 350 ton.

Vele duizenden toeristen bezoeken jaarlijks dit fenomeen dat te vergelijken is met Stonehenge in Engeland. Je kunt er met de auto langsrijden, maar er rijdt ook een treintje waar u kunt instappen. Uiteraard kunt u ook met de fiets langs de vele velden rijden. Het plaatselijk museum geeft een mooi inzicht in de omgeving.

Astrix en Obelix

Astrix en Obelix, de twee Gallische helden uit een dorpje in Armorica, dat maar niet door de Romeinen kon worden ingenomen, sleepten dankzij hun toverdrank de menhirs met gemak van hun plaats. Een menhir, is een grote op de punt geplaatste megaliet of steen. Obelix liep altijd met zo’n enorme steen op zijn rug! De grootste menhir is de 9,3 meter hoge Champ Dolent.

Omgeving van Carnac

In de omgeving van Carnac vindt u ook grafkelders uit de prehistorie. Eén ervan is Tumulus St-Michel. Deze grafkelder heeft tunnels die leiden naar kleinere grafkamers. De grafheuvel is 19 meter hoog en 114 meter lang.  Deze oorspronkelijke heidense begraafplaats is nu voorzien van een kapelletje en een kruis.

In de omgeving is voor elk wat wils. Mocht u uitgekeken zijn op alle prehistorische bezienswaardigheden: er zijn maar liefst 5 stranden met talloze  terrasjes en restaurantjes waar u heerlijk kunt ontspannen. Carnac is een mooie vakantiebestemming met een kustlijn die bestaat uit brede stranden en mooie rotspartijen. Het succes van Carnac wordt verklaard door de landtongen en mooie inhammen. Er heerst een zacht zeeklimaat en in de zomer is het aangenaam vertoeven. Het binnenland van Bretagne is groen en er zijn talrijke dorpjes, haventjes en baaien. Ook qua cultuur is er veel te zien zoals oude kerken en monumenten. Carnac is slechts één van de bezienswaardigheden in Bretagne, maar wel een die je niet mag missen.

Geen reactie's

Geef een reactie