Mayotte

06 feb Mayotte

Midden in de Atlantische, Indische en Stille Oceaan liggen de Franse overzeese gebieden. Er zijn in totaal vijf overzeese regio’s/departementen: Guadeloupe (sinds 1946), Martinique (sinds 1946), Frans-Guyana (sinds 1946), Réunion (sinds 1946) en Mayotte (sinds 2011).

Wat zijn Franse overzeese gebieden?

De Franse overzeese gebieden zijn vaak eilanden verspreid over de wereld die door Frankrijk bestuurd worden. De gebieden hebben administratief gezien niet allemaal hetzelfde statuut.

Dankzij de overzeese departementen en gebiedsdelen strekt Frankrijk zich uit tot in de verste uithoeken van de wereld. Ver buiten Europa wordt het Franse grondgebied begrensd door de Indische, Atlantische en Stille Oceaan, de ijsbanken van de Zuidpool en het tropisch regenwoud. Officieel behoren ze bij Frankrijk en je kunt er met de euro betalen maar daar heb je het dan ook mee gehad! Het dagelijkse leven in Frankrijk is hier ver te zoeken. Deze paradijsjes bezitten stuk voor stuk een unieke natuur, lagunes en hagelwitte stranden en liefhebbers van cultuur en gastronomie komen hier zeker aan hun trekken.  Dankzij nationale regelgeving worden het erfgoed en de natuurrijkdommen goed beschermd.

Mayotte

Mayotte is een Frans overzees gebied en ligt in de buurt van de Comoren tussen het noordelijke deel van Madagaskar en het noorden van Mozambique. Mayotte is sinds 2011 een Frans overzees departement dat behoort tot de eilandengroep van de Comoren maar niet tot de Unie der Comoren.  De archipel heeft een soortgelijke juridische status als andere overzeese gebiedsdelen, maar in tegenstelling tot deze, is Mayotte geen onderdeel van de Europese Unie. Het eiland dat sinds 1841 Frans is en sinds 1976 officieel bij het “Collectivité Territoriale” hoort, is het in 2011 het 101ste departement geworden van Frankrijk. Doordat Mayotte onder de Franse driekleur valt kun je hier gewoon met de euro betalen. De grootste stad en hoofdstad van de eilandengroep is Mamoudzou. Rond het oude marktplein is een mix van koloniale en moderne architectuur. De meer moderne huizen in de stad zijn de afgelopen jaren ontstaan en herbergen luchtvaartmaatschappijen, banken, winkels en supermarkten. In het departement wonen ongeveer 200.00 mensen waarvan 60.000 er in de hoofdstad wonen. De vulkaan Benara is met 660 meter het hoogste punt op het eiland .

Klimaat

Het klimaat van Mayotte is vochtig tropisch, met twee seizoenen. In het regenseizoen, van november tot maart zijn de temperaturen hoger dan in het droge seizoen.  De temperaturen op Mayotte zijn vrij constant en liggen het gehele jaar rond de 27 graden Celsius. In de wintermaanden wil deze combinatie nog wel eens zorgen voor een hoge luchtvochtigheid.

Duik- en snorkelparadijs

De koraalriffen die voor de kust van Mayotte liggen zijn van een bijzondere schoonheid. Dit komt omdat Mayotte een zogeheten dubbel koraalrif heeft wat ervoor zorgt dat er zich hier een natuurlijk aquarium heeft gevormd waardoor diverse kleinere vissoorten hier in alle rust kunnen leven. Goed beschut tegen het natuurgeweld van de oceaan is de lagune een oase van rust en al miljoenen jarenlang een voedingsbodem voor heel specifieke flora en fauna. Hier kun je goed snorkelen en duiken in de fraaie lagunes. Een ander spektakel van Mayotte is de bultrugwalvis. Hier is zelfs goed en van dichtbij te zien hoe dit gigantische zeezoogdier haar pasgeborene de eerste levenslessen bijbrengt. Ook leven er, binnen en buiten de lagune, diverse soorten dolfijnen en zeeschildpadden. Zwemmen met dolfijnen is trouwens een van de vaste programmapunten van het eiland.

Flora en fauna

Het departement is uitzonderlijk rijk en gevarieerd, met veel inheemse soorten planten en dieren. Baobabs, takamaka-bomen en Afrikaanse Tulpenbomen komen op het hele eiland voor. Daarnaast groeien er ylang ylang en maar liefst 50 soorten wilde orchideeën, waaronder de vanille-orchidee. Ook de fauna is overweldigend. De inheemse bewoners van Mayotte zijn de maki (een lemurensoort beter bekend als halfaap), en de vleerhond. Ze zijn te zien tijdens wandelingen op een van de vele wandelpaden rond het eiland. De schitterende paden bieden vrijwel overal ook prachtige vergezichten over de baaien. En natuurlijk kan op deze manier kennis gemaakt worden met de hartelijke en gastvrije mensen die het eiland bewonen. Andere bezienswaardigheden zijn het natuurreservaat Saziley, de eilandjes Choazils en M’tzamboro, de berg Choungui en het Marien reservaat.

Bereikbaarheid

Vanuit Parijs zijn er dagelijks twee vluchten van Air France (Parijs-La Reunion). U maakt een tussenstop op La Reúnion. Vanuit La Réunion komt men op Mayotte met Air Austral. Directe vluchten naar Mayotte worden uitgevoerd door Kenya Airways (vanuit Nairobi), Comores Aviation en (in een iets lagere frequentie) Air Madagascar. In de maanden juli-augustus vliegt ook Corsairfly op Mayotte.

Het eiland is zeer geschikt voor een gecombineerde zon/sportvakantie. Op de schitterende stranden kun je heerlijk luieren, maar de uitnodigend blauwe zee lonkt voor de meeste mensen al snel.

Geen reactie's

Geef een reactie