Maurice Chevalier

17 okt Maurice Chevalier

Maurice Chevalier was een Franse zanger en acteur. Hij werd op 12 september 1888 geboren in Parijs als jongste van negen kinderen. Zijn vader was een huisschilder die vaak zonder werk zat. Zijn moeder was van Belgische komaf. Hij ging op 11-jarige leeftijd van school om te gaan werken. Met zijn broer had hij een acrobatische act, maar hij raakte zodanig gewond dat hij hiermee moest stoppen.

Ontdekking Maurice Chevalier

Als Maurice Auguste Chevalier in 1901 op 13-jarige leeftijd optreedt in Parijse cafeetjes wordt hij ontdekt door een theateragent. Deze adviseerde hem om auditie te doen voor een lokale musical waar hij werd aangenomen. Zijn zwakke stem compenseerde hij door een komische act toe te voegen wat door het publiek erg gewaardeerd werd. In 1909 wordt Maurice Chevalier ontdekt door de ster van de Folies Bergère, Mistinguette (echte naam Jeanne Bourgeois). Ze worden partners en geliefden.

Eerste Wereld Oorlog

In 1914 wordt hij opgeroepen voor militaire dienst, maar al snel wordt hij in de rug geschoten en door de Duitsers gevangengenomen. In het krijgsgevangenenkamp leert hij van de Engelse medegevangenen de Engelse taal. Dankzij de vele relaties die Mistinquette had, weet hij in 1916 te ontsnappen.

Carrière

Na de oorlog ging Maurice Chevalier naar Londen waar hij veel succes had. Zijn handelsmerk waren zijn strohoed, zijn vlinderdas en zijn zwierige manier van lopen. Naast zijn werk op het toneel speelde hij ook in films. Hij maakte veel indruk met zijn rol in de operette Dédé, maar een doorbraak in Amerika mislukte.

Doorbraak

In 1929 brak Maurice Chevalier eindelijk in Amerika door met de muzikale film “Innocents of Paris”. Hij kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol in “The Love Parade”. De volgende jaren maakte hij een tiental andere films in Amerika en zijn liedjes “Mimi”, “Louise”, en “Valentine” werden in de hele wereld populair. In 1935 keerde hij terug naar Parijs maar ging door met het maken van Franse en Engelse films. In september 1968 stopte hij officieel met acteren en zangoptredens. Op 11 februari 1968 gaf hij een afscheidsconcert in het Tuschinski theater in Amsterdam. Desondanks nam hij in 1970 de titelsong op van de Disney-film ‘The Aristocats’, naar eigen zeggen “uit respect voor het werk van Walt Disney”. Maurice Chevalier stierf op 1 januari 1972 op 83-jarige leeftijd.

Beroemde uitspraken

Enkele beroemde uitspraken die Maurice Chavalier heeft gedaan in zijn leven, zijn:

  • Vrouwen zijn de kameleons van de liefde. Mannen zijn slechts de kleuren waaraan zij zich aanpassen;
  • Een man van de wereld moet drankjes kunnen mengen en zijn vriendinnen uit elkaar kunnen houden;
  • Vrijgezellen zijn voor vrouwen zoiets als veldheren die nog geen slag hebben verloren.
Geen reactie's

Geef een reactie