Martinique

23 jan Martinique

Midden in de Atlantische, Indische en Stille Oceaan liggen de Franse overzeese gebieden. Er zijn in totaal vijf overzeese regio’s/departementen: Guadeloupe (sinds 1946), Martinique (sinds 1946), Frans-Guyana (sinds 1946), Réunion (sinds 1946) en Mayotte (sinds 2011).

Wat zijn Franse overzeese gebieden?

De Franse overzeese gebieden zijn vaak eilanden verspreid over de wereld die door Frankrijk bestuurd worden. De gebieden hebben administratief gezien niet allemaal hetzelfde statuut. Dankzij de overzeese departementen en gebiedsdelen strekt Frankrijk zich uit tot in de verste uithoeken van de wereld. Ver buiten Europa wordt het Franse grondgebied begrensd door de Indische, Atlantische en Stille Oceaan, de ijsbanken van de Zuidpool en het tropisch regenwoud. Officieel behoren ze bij Frankrijk en je kunt er met de euro betalen maar daar heb je het dan ook mee gehad! Het dagelijkse leven in Frankrijk is hier ver te zoeken. Deze paradijsjes bezitten stuk voor stuk een unieke natuur, lagunes en hagelwitte stranden en liefhebbers van cultuur en gastronomie komen hier zeker aan hun trekken.  Dankzij nationale regelgeving worden het erfgoed en de natuurrijkdommen goed beschermd.

Martinique

In de Caribische Zee ligt het eiland Martinique, een van de Franse overzeese gebieden. Het maakt deel uit van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen en is een overzees deel van Frankrijk, met Dominica in het noorden en Saint Lucia in het zuiden. Zo’n 700 kilometer verderop, ten noordwesten ligt de Dominicaanse Republiek. De hoofdstad van Martinique is Fort-de-France en telt 100.000 inwoners. Een aantal grote steden op Martinique zijn: Le Lamentin, Le Robert en Sainte-Marie. Het eiland is heuvelachtig en bedekt met grote stukken tropisch woud.  In het noorden bestaat de kustlijn uit zwarte zandstranden en in het zuiden uit witte zandstranden. Verder staat het eiland nog bekend om zijn uitstekende rumsoorten. De hoofdstad van Martinique is Fort-de-la France. Hier kun je naar hartenlust shoppen in de luxe winkels.  In de directe omgeving van het stadspark La Savane ligt de drukke Rue de la Liberté. Hier wordt jaarlijks carnaval gevierd maar er vinden ook regelmatig andere grote festivals plaats. Voor het nachtleven moet je in Pointe du Bout zijn.

Mont Pelée

De vulkaan Mont Pelée is het hoogste punt van het eiland, deze is 1397 meter hoog. In 1902 kwam deze vulkaan tot een grote uitbarsting waarbij 30.000 inwoners uit het naburige stadje Saint-Pierre om het leven kwamen. In het Museum van Vulkanologie kunt u nog resten bekijken die met lava bedekt zijn.

Klimaat

Het eiland heeft een tropisch klimaat met alle maanden kans op een pittige bui en temperaturen die elkaar op jaarbasis niet veel ontlopen. Het hele jaar door ligt de temperatuur rond de 25 tot 30 graden. De beste reistijd zijn de maanden Januari, februari, maart en april. De officiële taal is Frans maar er wordt op kleine schaal ook Creools-Frans en Engels gesproken.

Kortom: Martinique is een perfecte bestemming voor mensen die van rust, ruimte en zon houden maar ook voor mensen die houden van wandelen mountainbiken en watersporten.

Geen reactie's

Geef een reactie