Lourdes

14 nov Lourdes

Lourdes ligt in Zuidwest Frankrijk op een hoogte tussen 386 en 420 meter aan de voet van de Pyreneeën.  Lourdes was ooit een bescheiden dorpje met slechts een paar duizend inwoners. Het werd in vroeger tijdens slechts bezocht door kuurgasten, die onderweg waren naar de geneeskrachtige bronnen van Barèges, Cauterets, Luz-Saint-Sauveur en Bagnères-de-Bigorre. Lourdes krijgt zijn bekendheid vanaf 1858, bij de eerste verschijningen. Lourdes Is het grootste bedevaartsoord in de wereld met ieder jaar vele miljoenen bedevaartgangers.

Geschiedenis Lourdes

Lourdes heeft geen beroemde geschiedenis of verleden. Ook geen befaamde bouwwerken. In 1844 was Lourdes een klein, onbetekenend plaatsje met ongeveer 4000 inwoners. Lourdes bestond toen uit een paar pleinen, wat smalle steegjes en straatjes. Op de grote rotsachtige berg in Lourdes staat al eeuwenlang een fort, gebruikt door de Romeinen, Barbaren en Moren. Rond 1600 viel het fort buiten gebruik en werd het omgebouwd tot een kasteel. De rivier Gave du Pau vloeide buiten het dorp samen met de Lapacca-beek. Het water werd gebruikt om de molens langs de Gave aan te drijven. De mensen verdienden er hun kost met het ontginnen van marmer- en leisteengroeven en met landbouw.

Bernadette Soubirous

Bernadette is de oudste dochter van François Soubirous en Louise Castérot. Zij werd geboren in de “Moulin de Boly”’op 7 januari 1844. In totaal krijgen deze arme molenaar en zijn vrouw 9 kinderen waarvan er 5 op jonge leeftijd overlijden.  Als molenaarsfamilie verdienen zij er hun dagelijks brood. Bernadette is nooit gezond geweest, ze leed vanaf haar zesde jaar aan astma en tuberculose. Niets wees erop dat er ooit iets bijzonders in haar leven zou gebeuren. Tot die dag van de eerste verschijning. Een dag die niet alleen het leven van haar en haar ouders, maar van heel Lourdes en zelfs de hele wereld  grondig zou veranderen.

Verschijningen van Maria

Op 11 februari ging Bernadette samen met haar jongere zus Toinette en een vriend op zoek naar brandhout in de grot Massabiele, vlakbij Lourdes toen Bernadette een soort windvlaag voelde.  Toen zij opkeek zou zij in een holle ruimte in de rotswand een verschijning hebben gezien van een ‘mooie dame, geheel in het wit gekleed met een blauwe ceintuur en op beide voeten een gele roos’. In totaal kreeg Bernadette achttien visioenen. Bij de dertiende verschijning, op 2 maart, vertelde de vrouw aan Bernadette dat zij naar de priesters in het dorp moest gaan en hen op moest dragen een kapel te bouwen bij de grot. De grot moest zo een bedevaartsoord worden. Op de avond van 16 juli 1858 verscheen de heilige Maagd voor de achttiende en laatste maal: “Zij verscheen me vanaf de gewone plaats zonder iets te zeggen … ik had haar nog nooit zo mooi gezien”. Sindsdien gaan jaarlijks mensen uit vele landen van de wereld op bedevaart naar Lourdes.

Bedevaartplaats

Na de verschijningen moet een onderzoekscommissie de gebeurtenissen aan de Grot van Massabielle onderzoeken. Deze commissie werkt hier 4 jaar aan. Op 18 januari 1862 publiceert de bisschop van Tarbes een herderlijke brief waarin hij officieel de verschijningen van Lourdes erkent en wordt Lourdes een katholieke bedevaartplaats voor miljoenen pelgrims uit de hele wereld. Ze komen om er te bidden en zich te laven aan het bronwater waaraan heilzame kwaliteiten toegedicht worden. Door de Kerk werden er tot op de dag vandaag 69 miraculeuze genezingen als wonder erkend.

Zaligverklaring

Bernadette treedt in 1865 in bij de zusters van Nevers. Ze is op 16 april 1879 op 35-jarige leeftijd overleden. Haar lichaam ligt in het klooster van Nevers opgebaard. Op 2 juni 1925 verklaart paus Pius XI Bernadette Soubirous zalig en in december 1933 verklaart hij haar heilig. Haar feestdag valt op 16 april.

Vakantie in Lourdes

U kunt tijdens uw vakantie niet alleen kennis maken met het bekende bedevaartsoord. Het ruige natuurschoon van de Pyreneeën en het oude centrum van Pau lonen de moeite. De Pyreneeën liggen op de grens tussen Frankrijk en Spanje. U zult onder de indruk zijn van dit gebergte waar karakteristieke bergdorpjes en prachtige landschappen elkaar afwisselen.

Geen reactie's

Geef een reactie