Loirestreek

10 jul Loirestreek

De Loirestreek, ligt in Midden-Frankrijk. De streek wordt begrensd door de regio’s Bretagne, Normandië en Île de France in het noorden, Poitou en het Massif Central in het zuiden, Bourgondië in het oosten en de Atlantische Oceaan in het westen. De Loirestreek staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het mooie gebied langs de Loire staat bekend om haar variatie in agrarische activiteiten en de rijkdom aan cultureel erfgoed. De bijnaam van het gebied is ‘Le Jardin de la France’: de tuin van Frankrijk. U vindt hier veel karakteristieke dorpjes en steden maar het gebied is zeker bekend om de vele kastelen. Na Parijs en de Côte d’Az is de Loiredal de twee na meest bezochte toeristische bestemming in Frankrijk.

Wijnstreek

De Loire is een veelzijdig wijngebied en de wijngaarden van de Loirestreek strekken zich uit langs de koninklijke rivier, vanaf Sancerre tot aan de Atlantische kust. Er is geen ander gebied met zoveel witte kwaliteitswijnen met een beschermde herkomst. Het is ook na Champagne de grootste leverancier van Crémants en de tweede producent van roséwijnen na de Provence. Hier vindt u beroemde wijnen zoals Saumur, Chinon, Muscadet, Layon en Touraine en Vouvray. De wijnproductie ligt voornamelijk in handen van families. Er zijn 13.000 zelfstandige wijnboeren die u graag hun verhalen vertellen in de wijngaard zelf, of in een wijnkelder, maar ook in musea en de Maisons des Vins. Wilt u meer weten over deze wijnstreek? Lees dan onze eerder verschenen blog over het Loiredal.

Kastelen in de Loirestreek

Er zijn ongeveer 140 kastelen van de Loire (Chateau de la Loire), voornamelijk langs de rivier de Loire en veel ervan zijn te bezoeken. Onderstaande kastelen mogen op uw lijstje absoluut niet ontbreken.

Chateau de Chambord 
Het is een immens en beroemdste kasteel aan de Loire. Het kasteel werd gebouwd door koning François I om te dienen als een jachthuis maar werd nooit permanent bewoond, daarvoor lag het te afgelegen en het was ondoenlijk om dit enorme gebouw in de winter warm te stoken. Het is prachtig gelegen in de bossen. In het midden van het kasteel ligt een dubbele wenteltrap, met aan vier kanten een brede ingang. Deze is hoogstwaarschijnlijk door Leonardo da Vinci ontworpen. Als de ene trap gebruikt wordt om naar boven te lopen en de andere om naar beneden te lopen, dan kom je elkaar nooit tegen. Leuk om eens te proberen!

Chateau Chenonceau 
Samen met Chambord is dit het meest bezochte Loire-kasteel. Het Chateau de Chenonceau heeft een iconische geschiedenis die net zo interessant is als dat het kasteel mooi is. Het kasteel werd gebouwd aan de rivier de Cher in 1513 door Katherine Briçonnet, Het kasteel kreeg pas zijn huidige vorm toen koning Henry II het kasteel aan zijn maîtresse Diane de Poitiers gaf in 1547. Het was Diane de Poitiers die de boogbrug over de rivier bouwde, ze legde ook de immense en indrukwekkende tuinen aan. De opdracht voor de bouw van de galerij over de brug is gegeven door Catherine de Medici. Het kasteel en zijn uitgestrekte tuinen zijn open voor het publiek en het is na Versailles, het meest bezochte kasteel in Frankrijk.

Muziek

De Val de Loire is een regio met veel muziek en de muziekfestivals zijn de moeite waard. Het populairste festival is dat van de Printemps de Bourges. De jazz speelt een belangrijke rol tijdens het Jazzfestival van de Touraine en het Jazzfestival in de Val de Cher.

Een bezoek aan deze streek is zeker aan aanrader. Geniet van een prachtige omgeving met mooie kastelen en indrukwekkende kathedralen langs de wilde rivier de Loire, waar je ook kunt varen. Geniet in deze streek van de regionale keuken en wijnen.

Geen reactie's

Geef een reactie