Loiredal

18 aug Loiredal

Het Loiredal is het hart van Frankrijk en de bijnaam van het gebied is ‘Le Jardin de la France’: de tuin van Frankrijk. De wijnproductie in het Loiregebied is voor het grootste gedeelte in handen van families. De Loire is een veelzijdig wijngebied en in geen ander gebied vindt u zoveel witte kwaliteitswijnen met een beschermde herkomst. Het is ook na Champagne de grootste leverancier van Crémants en de tweede producent van roséwijnen na de Provence.

Wijngaarden van Anjou

In het eerste  weekend van september worden er meer dan 15 wandelingen georganiseerd door de wijngaarden van Anjou, en de valleien van de Loire en de Touraine. De wandelingen zijn onder begeleiding van een wijnboer en duren ongeveer 3 uur en staan in het teken van gezelligheid, het proeven en kopen van wijn en kaas. Ook zijn er allerlei activiteiten voor de kinderen. Natuurlijk kunt u ook de prachtige omgeving wandelend of per fiets verkennen. Een populaire bezienswaardigheid is het Kasteel van Anjou.

Het feest van de Beaujolais Nouveau

Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk en op de derde donderdag van november wordt in Frankrijk het feest van de “Beaujolais Nouveau” gevierd. Dit is de dag waarop de druiven twee maanden oud zijn en de vinificatie is voltooid waardoor de wijn verkocht mag worden. Voor de liefhebbers van deze fruitige wijn een bijzondere dag om samen te zijn en de wijn te proeven. Rondom dit feest worden vele evenementen georganiseerd in de Pays Beaujolais streek. Dit feest duurt vaak tot het einde van de week. Volgens traditie wordt de beaujolais vrijgegeven met “Les Sarmentelles” in Beaujeu. Hieraan vooraf gaat een optocht van kruiwagens volgeladen met brandende ranken. Om klokslag 12 uur ’s nachts worden de eerste tonnen doorboord. De wijnboeren openen tot diep in de nacht de deuren van hun kelders, om hun cuvées te laten proeven. De restauranthouders bieden menu’s rond de beaujolais. In alle dorpen is het feest en tijdens de verschillende evenementen worden ambachtelijke producten verkocht.

Vakantie in het Loiredal

Het Loiredal is een ideale plek voor een vakantie of weekendje weg. Vanaf Utrecht is het ongeveer 700 kilometer rijden dus de afstand is gemakkelijk op een dag af te leggen. U vindt hier mooie rivierlandschappen, pittoreske dorpjes, kastelen en natuurlijk de beroemde wijnen. Door de uitstrekte bossen met land- en bosweggetjes maakt dit gebied een waar fiets- en wandelparadijs.

Geen reactie's

Geef een reactie