Lille

21 nov Lille

Niet ver van de Belgische grens ligt Lille of Rijsel zoals de stad ook wel wordt genoemd. De stad ligt in de regio Nord-Pas-de-Calais en het grootstedelijk gebied bevindt zich aan beide zijden van de grens. Lange tijd heeft de stad bij het graafschap Vlaanderen behoord om daarna ingenomen te worden door Franse troepen. Na al die eeuwen is nog steeds goed te merken dat de stad vroeger tot Vlaanderen behoorde. Zo wordt hier bijvoorbeeld Sinterklaas gevierd en lijkt de keuken meer op de Vlaamse dan op de Franse. Door het groot aantal bezienswaardigheden, musea en het prachtige oude centrum wordt de stad ook wel het Parijs van het noorden genoemd. Het toerisme is een steeds groter wordende industrie in de stad. Gemiddeld wordt de stad door ongeveer negen miljoen toeristen bezocht. Veel mensen kennen de stad slechts van de verkeersborden als ze onderweg zijn naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Toch is het meer dan de moeite waard om een keer de afslag Lille te nemen. In 2004 was Lille de culturele Europese hoofdstad.

Winkelen in Lille

Lille is een echte winkelstad met veel gezellige kleine straatjes, een aantal grote autovrije winkelstraten en een groot overdekt winkelcentrum. Kortom als je het in Lille niet kan vinden dan is de kans klein dat je jet ergens anders wel gaat vinden. Er zijn in de stad dan ook vele honderden winkels te vinden. Van de grotere winkelketens tot bijzondere vintageshops en kleine boetiekjes. Naast kleding zijn er ook diverse delicatesse zaakjes waar je de lekkerste chocolade, olijfolies en andere etenswaar kunt kopen.

Bezienswaardigheden

De Grand Place van Lille is het centrale plein van de stad. Aan dit plein staan enkele van de mooiste gebouwen van de stad. In Lille kunt u een aantal stadswandelingen lopen. De uitgezette routes zijn gratis verkrijgbaar bij het Bureau voor Toerisme.  Deze wandelingen leiden u langs de belangrijkste bezienswaardigheden en musea van de stad. Onderweg komt u genoeg pleintjes tegen met gezellige terrasjes waar u even kunt uitrusten onder het genot van een drankje.

Kerstmarkt in Lille

Bent u van plan om rond de feestdagen een paar dagen weg te gaan; ook dan is Lille een prima bestemming. Verwacht een sprookjesachtige kerstsfeer in deze stad. Een bruisende locatie, prachtige gevels en weelderige decoraties.  De kerstmarkt is van vrijdag 18 november tot vrijdag 30 december 2016. Op de kerstmarkt vindt u 80 kraampjes met tal van cadeau-ideeën, miniaturen, kerstversieringen en feestartikelen. Maar ook streekproducten en ambachtelijke producten uit onder andere Rusland, Polen, Quebec (Canada) en Amerika! De lekkernijen kun je kopen om mee te nemen of om ter plaatse te proeven onder het genot van een lekker glas warme wijn. Op de Grote Markt draait het gigantische reuzenrad op de klanken van de kerstmuziek. Op een hoogte van 50 meter heb je vanuit de 36 gondels een prachtig uitzicht over de stad!

Wil je een keer een kerstmarkt in bijvoorbeeld Duitsland of Engeland bezoeken lees dan onze blogs.

 

Geen reactie's

Geef een reactie