La Réunion

06 mrt La Réunion

Midden in de Atlantische, Indische en Stille Oceaan liggen de Franse overzeese gebiedsdelen. Er zijn in totaal vijf overzeese regio’s/departementen: Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana, la Réunion (sinds 1946) en Mayotte (sinds 2011).

Wat zijn Franse overzeese gebieden?

De Franse overzeese gebieden zijn vaak eilanden verspreid over de wereld die door Frankrijk bestuurd worden. De gebieden hebben administratief gezien niet allemaal hetzelfde statuut.

Dankzij de overzeese departementen en gebiedsdelen strekt Frankrijk zich uit tot in de verste uithoeken van de wereld. Ver buiten Europa wordt het Franse grondgebied begrensd door de Indische, Atlantische en Stille Oceaan, de ijsbanken van de Zuidpool en het tropisch regenwoud. Officieel behoren ze bij Frankrijk en je kunt er met de euro betalen maar daar heb je het dan ook mee gehad! Het dagelijkse leven in Frankrijk is hier ver te zoeken. Deze paradijsjes bezitten stuk voor stuk een unieke natuur, lagunes en hagelwitte stranden en liefhebbers van cultuur en gastronomie komen hier zeker aan hun trekken.  Dankzij nationale regelgeving worden het erfgoed en de natuurrijkdommen goed beschermd.

Het eiland la Réunion

Het eiland is een Frans overzees departement dat deel uitmaakt van de Europese Unie en telt ruim 800.000 inwoners. De bewoners bestaan uit een vermenging van afstammelingen van Europeanen (vooral Fransen), Chinezen, Indiërs en ex-slaven uit heel Afrika. Het lijkt op een reusachtige berg die midden in de Indische Oceaan drijft en het eiland vormt samen met de Mauritius- en de Rodrigueseilanden de archipel van de Mascareignes. La Réunion heeft een oppervlakte van 2500 km² en men vindt hier de meest uiteenlopende landschappen.

Vulkanen

Bepalend voor het eiland zijn twee vulkanische massieven, de Piton de Neiges met een hoogste punt van maar liefst 3069 meter en de veel jongere Piton de la Fournaise waar nog steeds vulkaanactiviteit is.  De Piton de la Fournaise is met zijn 200.000 bezoekers per jaar één van de drukst bezochtste toeristische plaatsen van La Réunion. Deze vulkaan is een van de mooiste en grootste vulkanen ter wereld. De vulkaan beslaat 40% van het eiland en heeft een hoogte van 2631 meter. Samen met de Etna en de Stromboli in Italië en de Kilauea in Hawaï, wordt hij beschouwd als de meest actieve vulkanen van de wereld. Het is de enige Franse vulkaan die permanent actief is. De laatste uitbarsting was op 18 mei 2015. De plek is via de vlaktes of de kust te bereiken. De vulkaan kent ongeveer twintig bewegwijzerde circuits en is daarmee een paradijs voor wandelaars met overweldigende uitzichten. De verandering van landschappen zijn fenomenaal. Ook het weer is even grillig als het landschap; het ene moment stralend blauwe hemel en even verder verdwijn je volledig in de wolken.

Wandelparadijs

Omwille van haar prachtige natuur werd in maart 2007 La Réunion uitgeroepen tot het zevende natuurpark van Frankrijk Daarnaast is dit eiland ook tot Werelderfgoed verklaard, in de categorie ‘wandelroutes, keteldalen en pieken’. La Réunion kent een wonderlijke natuur die is ontstaan uit het vulkanisme en nooit in contact is gekomen met het vaste land. Door de aanvoering van wind en zeestroming is 50% van de flora op eigen kracht op het eiland geraakt. De helft komt vooral van Afrika en Madagaskar. De fauna kent zowel inheemse als uitheemse soorten. Onder het water zit koraalrif vol leven en op het land hebben zoogdieren, hagedissen, vogels en vlinders zich aangepast aan de nieuwe omstandigheden met de komst van de mens. Eén van de mooiste wandelingen op het eiland voert je in ongeveer drie uur naar de Col du Taibit. Een fikse klim, want je stijgt tijdens de tocht maar liefst 860 meter. Maar ben je eenmaal op de top, dan word je beloond met een werkelijk fantastisch uitzicht.

Klimaat

Op het eiland heersen er aangename tropische temperaturen die beïnvloed worden door de zee. De oorzaak van deze warme temperaturen ligt aan het feit dat het eiland in het zuidelijk halfrond ligt, tussen de Steenbokskeerkring en de evenaar. Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 1400 millimeter regen terwijl de droogste maanden (september en oktober) onder de 60 mm per maand blijven. Er is dus duidelijk sprake van een droge periode en een regentijd (moesson) bij gemiddelde etmaaltemperaturen die het hele jaar boven de voor dit klimaattype vereiste 18 graden Celsius blijft. Het warme seizoen begint in november en eindigt in april waarbij de temperaturen tussen 28°C en 30°C liggen.

Bezienswaardigheden

Op de bovengenoemde vulkaan na, telt La Réunion tal van bezienswaardigheden zoals De drie Cirques. Drie uitgedoofde vulkaankraters liggen op het eiland namelijk Cirque Mafate, Cirque de Salazie en Cirque de Cilaos. Hoewel Réunion bekenstaat om zijn prachtige stranden en mooie natuur, is een bezoekje aan hoofdstad Saint-Denis ook de moeite waard. Hell-Bourgh is de hoofdgemeente van Cirque de Salazie en is een van mooiste plaatjes van Frankrijk. De Fransen zijn erg trots op het centrum met zijn natuurlijke amfitheater en een overvloed aan creoolse huisjes. In dit gebied kan je prachtige watervallen ontdekken.  Dan zijn er nog de prachtige botanische tuinen met allerlei tropische bloemen en planten. Le Jardin d’Eden ligt tegenover de hoofdweg vanaf L’Hermitage.

Vakantiebestemming

Wie vanuit België of Nederland naar La Réunion wil reizen moet dus het vliegtuig in. De vlucht duurt ongeveer 16 à 17 uur. Dat is niet mis maar La Réunion is een prachtige vakantiebestemming.

Met haar tropisch klimaat, vulkanen, watervallen, keteldalen, stranden en prachtige fauna en flora is La Réunion een prachtige vakantiebestemming. Het eiland is ideaal voor zowel een cultuur- of sportvakantie, een natuur- of wandelvakantie of voor een strandvakantie. De mogelijkheden zijn heel divers.

 

Geen reactie's

Geef een reactie