Jeu de boules

07 dec Jeu de boules

Geen vakantie in Frankrijk zonder jeu de boules. De metalen ballen staan standaard op onze vakantiechecklist. Of het nu op het strand, op een grasveld of op een officieel veld is, bijna iedere avond spelen we wel een spelletje jeu de boules.

Jeu de boules; de Franse volkssport

Jeu de boules is de Franse volkssport. De Romeinen speelden het al en de spelregels zijn in de Middeleeuwen bedacht. Toen werd min of meer besloten dat het een echte mannensport was, al zijn er wel een paar varianten op het spel bekend. Pétanque is de Provençaalse variant van jeu de boules, hoewel beide termen vaak als synoniemen worden gebruikt. Jeu de boules omvat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld.

Hoe speel je jeu de boules?

Bij jeu de boules is het de bedoeling om de metalen ballen (deboules) zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (de but of cochonnet) te werpen. De werptechniek is onderhands en kan variëren: rollen, halfhoog, hoog. De startafstand van de cirkel (van waaruit de spelers werpen) tot de but kan variëren van 6 tot 10 meter. Het spel wordt doorgaans gespeeld op een ondergrond van verhard zand of (grof) grind. In Frankrijk beleeft de sport zijn grootste populariteit, met 350.000 bondsleden, en ongeveer 17 miljoen vrijetijdsspelers. Hoewel wij inmiddels een beetje onze eigen spelregels hebben gemaakt, heb ik toch eens even opgezocht hoe het echt zou moeten worden gespeeld.

Spelregels jeu de boules

De spelregels zijn niet heel moeilijk. Jeu de boules kan zowel individueel als in teamverband worden gespeeld. Een team kan bestaan uit twee of drie spelers. Als met drie spelers per team wordt gespeeld, heeft elke speler 2 boules. Als je alleen of met zijn tweeën speelt heeft ieder 3 boules. Het team dat de partij mag beginnen wordt bepaald door loting. Degene die de toss wint, gooit het but uit. Het team dat het but werpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Daarbij moeten de voeten achter de getrokken cirkel blijven en mogen zij niet van hun plaats komen voordat de boule de grond heeft geraak.

Vervolgens mag de tegenpartij proberen een boule dichter bij het but te plaatsen, de boule van het andere team te verplaatsen of het but te verplaatsen. Er wordt niet om beurten gespeeld, maar het team dat het dichtst bij het but ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft. In het laatste geval mag dat team proberen meer punten te scoren door boules dichterbij te brengen dan de beste van de tegenstander. Voor elke boule die een team dichterbij heeft geplaatst dan de tegenpartij krijgt men een punt. Het team dat heeft gescoord, mag de volgende ronde begonnen en het spel eindigt zodra een team 13 punten heeft behaald.

Video over geschiedenis jeu de boules

Helaas is het nu te koud en nat om dit ontspannende spelletje te spelen, maar in de meivakantie gaan de jeu de boules zeker weer mee! Hier vind je meer suggesties voor het besteden van vrije tijd.

Geen reactie's

Geef een reactie