Jean Moulin

27 jun Jean Moulin

Jean Moulin, geboren in 1899, was de zoon van een hoogleraar geschiedenis. In 1918 werd hij tijdens de Eerste Wereldoorlog ingelijfd bij het Franse leger maar omdat de oorlog toen al op zijn einde liep, heeft hij van deze oorlog weinig meekregen. Na de oorlog ging hij rechten studeren in Montpellier en trad toe tot het korps van ambtenaren. Hij klom al snel op tot subperfect waar hij belast werd met het arrondissement Châteaulin en later tot perfect in het département Aveyron.

Gevangenneming Jean Moulin

Toen de oorlog uitbrak was Jean Moulin prefect van het departement Eure-et-Loir. Moulin, die bij de Duitsers bekend stond als een persoon met linkse ideeën, weigerde mee te werken met het Duitse leger door het niet ondertekenen van een Duits document waarin wreedheden stonden beschreven die begaan zouden zijn door het Franse leger.  Hij werd in juni 1940 door de Gestapo gearresteerd en gevangengezet. Hij probeerde in zijn cel zelfmoord te plegen door met een stuk gebroken glas zijn keel door te snijden. Dit mislukte omdat een bewaker hem tijdig vond.

Verzet

In november 1940 werd door de Vichy-regering aan alle perfecten opdracht gegeven om de gekozen linkse burgemeesters te ontslaan. Toen Moulin dit weigerde, werd hij zelf ontslagen. Hij vertrok naar Saint-Andiol in Bouches-du-Rhôneen en ging bij het Franse verzet. Moulin kwam in september 1941 in Londen aan en gebruikte het pseudoniem Joseph Jean Mercier. Hij bezocht generaal Charles De Gaulle die in Londen in ballingschap leefde. Van De Gaulle kreeg hij het verzoek om het verdeelde verzet in Frankrijk te verenigen tot één geheel.

Onder zijn codenamen Max en Rex, wist Moulin acht verzetsgroepen om te vormen tot een georganiseerde verzetsbeweging, de Conseil National de la Resistance (CNR). De allereerste vergadering vond plaats in Parijs op 27 mei 1943 onder voorzitterschap van Moulin.

Verraad

Op 21 juni 1943 werd een bijeenkomst met bijna alle kopstukken van de CNR gehouden in het huis van dokter Frederic Dugoujon in een voorstad van Lyon. Moulin deed zich in de wachtkamer voor als patiënt. Door verraad kon de Gestapo in één keer de top van het Franse verzet arresteren. Moulin gaf geen enkele informatie prijs ondanks de wreedaardige en gruwelijke martelingen door het hoofd van de Gestapo, Klaus Barbie. Dit leverde Barbie de bijnaam “beul van Lyon” op. In de trein die onderweg was naar het concentratiekamp overleed Jean Moulin op 8 juli 1943 aan de gevolgen van deze wreedheden.

Buiten het huis van dokter Frederic Dugoujon herdenken een sculptuur en een plaquette de arrestatie van Jean Moulin. Moulin werd in Parijs begraven op de begraafplaats Père-Lachiase maar in 1964 werd zijn as overgebracht naar het Panthéon in Parijs.

Held

Grote vraag is wie Jean Moulin heeft verraden.  René Hardy, een verzetsstrijder, werd door de Gestapo gevolgd naar de bijeenkomst in Dr. Dugoujons ,waardoor de Gestapo naar Jean Moulin werd geleid. Alhoewel René Hardy na de oorlog middels twee rechtszaken onschuldig werd bevonden, blijven sommigen geloven dat Hardy dit met opzet heeft gedaan.

Lyon 1943

Jean Moulin staat in Frankrijk nog steeds symbool van de verzetsbeweging en veel scholen en de universiteit, Lyon III, zijn naar hem vernoemd. Maar ook internationaal is deze verzetsstrijder bekend. Zo gaat de Nederlandse Paul Verhoeven een film maken over het Franse verzet in de Tweede Wereldoorlog. De film, die de titel Lyon 1943 heeft meegekregen, draait om verzetsstrijder Jean Moulin, maar het zou geen biopic over de Fransman worden. Ook de Duitse Gestapo-chef Klaus Barbie komt in deze film aan bod. Wanneer de film uitkomt, is nog niet bekend.

Geen reactie's

Geef een reactie