Identiteitsfraude

14 jul Identiteitsfraude

De afgelopen jaren vindt er op steeds grotere schaal identiteitsfraude plaats. Je paspoort afgeven of laten kopiëren bij een hotel of camping is niet verstandig en je paspoort als waarborg afgeven is al helemaal niet aan te raden.

Wat is identiteitsfraude?

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van de persoonsgegevens van een ander, met de bedoeling hiermee verboden handelingen te verrichten. Denk hierbij aan het afsluiten van een telefoonabonnement, het openen van een bankrekening of het afsluiten van een lening op jouw naam.

Afgeven van paspoort

Met een kopie van je identiteitsbewijs kan iemand met slechte bedoelingen bijvoorbeeld ook op een valse naam spullen kopen en niet betalen. Bij ruim een derde van de meldingen van identiteitsfraude blijkt dat het begonnen is met het afgeven of het laten maken van een kopie van het paspoort. Maar ook online wordt wel eens gevraagd om bij een boeking een kopie van je paspoort te mailen. Met name bij malafide aanbieders van vakantiewoningen komt dit nog wel eens voor. Doe dit nooit!!!

Voorkomen

Het laten zien van je paspoort ter controle van je gegevens is op zich goed. Als iemand toch een kopie wil maken, dan is het aan te raden altijd eerst door te vragen naar de reden hiervoor. Ga in ieder geval voorzichtig om met uw persoonlijke gegevens. En moet u uw identiteitsbewijs even afgeven voor een kopie, doe dit dan op een veilige manier. Zo kunt u bijvoorbeeld thuis al zelf kopieën maken waarop je het BSN-nummer goed doorstreept en een kruis door je foto zet. Ter plekke kun je zo’n kopie afgeven en de datum en de naam van de camping of het hotel erop zetten. Ook bestaat er inmiddels een App van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties waarmee je een veilige kopie kunt maken die je kunt achterlaten. Ook kun je hoesjes kopen die de belangrijkste gegevens afschermen en deze dus niet mee worden gekopieerd.

Safe travels

Ben dus alert en laat in ieder geval nooit je paspoort achter en geef alleen een kopie af die gemarkeerd is en voorzien van datum en voor wie de kopie is bedoeld. En ben je toch slachtoffer geworden van identiteitsfraude, meld dit dan op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude. Fijne vakantie!

Geen reactie's

Geef een reactie