Hoe werkt een hurktoilet?

09 nov Hoe werkt een hurktoilet?

Hoe werkt een hurktoilet? Ieder jaar weer op weg naar de vakantiebestemming in Frankrijk verbaas ik me weer over een ding; het hurktoilet! Om de vaart er een beetje in te houden, hebben we de plas al lange tijd opgehouden. Besluiten we eindelijk te stoppen en ben je op een toilet beland, zie je daar niet meer dan een witte bak en een zwart gat. Wij noemen dit een Frans toilet omdat we ze eigenlijk alleen maar in Frankrijk tegenkomen. De Franse zelf noemen deze toilet weer een Turks toilet.

Gelukkig staat niet heel Frankrijk vol met deze toiletten. Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten, omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Het hurktoilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar, omdat je niet even lekker kunt gaan zitten. Maar er zijn ook nadelen, denk aan het spatten op de voeten en kleren en het stinkt veel sneller doordat je de toilet niet goed kan doorspoelen. Omdat we de hurktoiletten niet kunnen vermijden op weg naar onze vakantiebestemming, ben ik maar eens gaan uitzoeken hoe je het hurktoilet moet gebruiken.

Het hurktoilet, hoe te gebruiken?

  1. Doe de deur dicht en zoek een droge plek (om je nek, in je onderbroek, op een muurtje) om je rol wc-papier neer te leggen.
  2. Laat de kleding zo ver zakken dat vrij is wat vrij moet zijn, maar houdt de kleding zo hoog mogelijk aan je benen. De vloer van het hurktoilet wil nog al eens vuil en nat zijn…
  3. Neem plaats op het toilet met je gezicht naar de deur. Op het toilet zijn een paar verhogingen aangebracht, waarop je je voeten dient te plaatsen.
  4. Hurk! Dus knieën en bovenlijf naar voren en het achterwerk naar achteren. Vaak zijn er aan de zijwanden beugels, die je vast kunt grijpen om je evenwicht te bewaren.
  5. Alleen voor de heren onder ons: gebruik een hand om je jongeheer te richten.
  6. Doe wat je moet doen.
  7. Breng je kleding weer in orde.
  8. Trek nu nog niet door. Vaak spoelen hurktoiletten een veel groter stuk ‘schoon’, met het risico dat je alsnog natte voeten oploopt. Doe dus eerst de deur open en trek door terwijl je naar buiten stapt.

Video hoe werkt een hurktoilet

Toegegeven, handig is anders. Maar ik hoop dat het deze winter op weg naar de sneeuw een stuk makkelijker gaat….

Verbaas jij je ook wel eens over een Franse gewoonte, laat het me weten en wie weet kan ik er een blog over schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie