Het Louvre

28 nov Het Louvre

Het Louvre is het grootste en bekendste museum in de wereld en een bezoek aan Parijs is niet compleet zonder een bezoek aan het Louvre. Het museum op zich is al een hoogtepunt. De 35.000 kunstwerken die het museum rijk is zijn verspreid over drie vleugels van het voormalige paleis. De beroemdste kunstwerken van het museum zijn de Venus van Milo, de Nike van Samothrake, de Stervende Slaaf van Michelangelo en natuurlijk Leonardo da Vinci’s Mona Lisa. Omdat het museum zo groot is in het onmogelijk om alles op één dag te bezichtigen. Daarom is het handig om bij een bezoek aan het Louvre van tevoren te bepalen welke afdelingen u wilt gaan bekijken.

Geschiedenis van het Louvre

Rond 1190 is het Louvre ontstaan. Het was toen een fort dat de stad Parijs beschermde tegen invallen vanuit het westen en het oosten. Tevens diende het diende als gevangenis. In de 15e eeuw werd het oorspronkelijke fort afgebroken en werd de vleugel langs de Seine gebouwd. Het Louvre werd een belangrijke plek voor de koning. Er werden toernooien en banketten gehouden. In het midden van de 16e eeuw werd het Louvre uitgebreid tot een complex met 2 pleinen. Een tiental jaar later voegde Catharina de’ Medici het westelijk gelegen Tuileries paleis toe aan het Louvre complex. In de tijden die volgden kwam het paleis tot verval en werd het weer opgebouwd.  Aan het einde van de zeventiende eeuw vertrekt koning Louis XIV naar Versailles. Onder Lodewijk werd het Louvre wel voltooid. De basis van de collectie van het Louvre werd gelegd in de 16e eeuw door Koning Frans I. Hij kocht onder andere de Mona Lisa aan. De collectie groeide gestaag door aankopen van de koningen en door schenkingen. Het Louvre werd in 1793 voor het eerst als museum gebruikt.

Glazen piramide

In 1981 besluit de Franse president François Mitterand dat het Louvre zijn functie als museum verder moest verstevigen en krijg de Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei opdracht om de entree te verfraaien. Het resultaat is de moderne glazen piramide. De piramide is geopend in 1989 en is gemaakt van 603 ruitvormige en 70 driehoekige ruiten van glas (exclusief de deuren). In Carrousel du Louvre, het ondergronds centrum met winkels, galeries en parkeerplaatsen, bevindt zich een omgekeerde glazen piramide die het spiegelbeeld is van de piramide die de hoofdingang vormt. De piramide zorgt ervoor dat er daglicht in het ondergrondse complex komt.

Wat is er allemaal te zien?

Alle werken van het Louvre zijn onderverdeeld in 8 afdelingen:

  • Westerse schilderkunst verdeeld over 3 afdelingen: Franse-, Italiaanse-, Spaanse-, Duitse-,            Belgische- en Nederlandse Schilders
  • Oosterse oudheden
  • Kunst van de Islam
  • Egyptische oudheden
  • Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden
  • Beeldhouwkunst
  • Kunstvoorwerpen
  • Grafische kunst

Bezoeken

Om niet in de lange rij voor het museum te moeten wachten, is het verstandig om van tevoren een kaartje te kopen bij een van de vele VVV- kraampjes die je door de hele stad heen ziet. Je kunt een dagkaart kopen, waardoor je de hele dag door en zo vaak je wilt in en uit kunt lopen. Wanneer je de tijd hebt, probeer dan om het museum in de avond te bezoeken. Je krijgt ‘s avonds korting op je kaartje en het is er minder druk dan overdag.

Ook interessant:

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie