Havenstad Le Havre

30 mei Havenstad Le Havre

Le Havre is een stad die in het noorden van Frankrijk ligt in de regio Normandië. De naam betekent “de haven” en werd in 1517 gesticht door de Franse koning Francois I. Ze ligt op de rechteroever van de rivier de Seine en stroomt uit in het Kanaal. De havenstad Le Havre is op de haven van Marseille na, één van de drukste zeehavens in Frankrijk.

Tweede wereldoorlog

Le Havre is tijdens de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd.  Door de zware bombardementen en luchtaanvallen die een week duurden, werd het grootste deel van de stad verwoest en veel Franse inwoners werden hierbij gedood. Voor de Duitsers was de inname van Le Havre was belangrijk voor de snelle aanvoerlijnen. Echter, binnen 2 dagen na de Duitse inval werd op 12 september 1944 Le Havre door de geallieerden bevrijd. Na de oorlog werd het centrum van Le Havre opgeknapt door de Franse architect Auguste Perret en sinds 2005 is het onderdeel van het werelderfgoed.

Wat te doen in havenstad Le Havre?

Le Havre telt maar liefst 5 musea waaronder Malraux Modern Art Museum (MuMa). Het is een belangrijk impressionisme museum en een bezoekje waard. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze schilderkunst, bezoek dan ook het dorpje Honfleur, wat op een half uurtje rijden ligt. Het is heerlijk om te slenteren over de 2 kilometer lange wandelpromenade langs de stranden waar veel terrasjes en restaurants te vinden zijn.

Ook kunt u een bezoek brengen aan het havengebied. De Vauban Docks. Hier werden in vroegere tijden de koffie en katoen opgeslagen. Nu is het een centrum met cultuur, amusement en restaurants. De stad heeft midden in het centrum een prachtige oude kerk, de Cathedrale Notre-Dame. Ook de kerk van Saint Joseph is een bezoekje waard. De kerk staat symbool voor de reconstructie van de binnenstad.

Normandië-brug

Tussen havenstad Le Havre en Honfleur bevindt zich de meest indrukwekkende tuibrug van de wereld, de Pont de Normandië. Houdt er wel rekening mee dat je tol moet betalen om over de brug te rijden.

 

Al met al is deze hoofdstad van Normandië zeker een bezoekje waard. Het is een actieve stad waar u zich zeker zult vermaken.

Geen reactie's

Geef een reactie