Guadeloupe

09 jan Guadeloupe

Midden in de Atlantische, Indische en Stille Oceaan liggen de Franse overzeese gebieden. Er zijn in totaal vijf overzeese regio’s/departementen: Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana, Réunion (sinds 1946) en Mayotte (sinds 2011).

Wat zijn Franse overzeese gebieden?

De Franse overzeese gebieden zijn vaak eilanden verspreid over de wereld die door Frankrijk bestuurd worden. De gebieden hebben administratief gezien niet allemaal hetzelfde statuut. Dankzij de overzeese departementen en gebiedsdelen strekt Frankrijk zich uit tot in de verste uithoeken van de wereld. Ver buiten Europa wordt het Franse grondgebied begrensd door de Indische, Atlantische en Stille Oceaan, de ijsbanken van de Zuidpool en het tropisch regenwoud. Officieel behoren ze bij Frankrijk en je kunt er met de euro betalen maar daar heb je het dan ook mee gehad! Het dagelijkse leven in Frankrijk is hier ver te zoeken. Deze paradijsjes bezitten stuk voor stuk een unieke natuur, lagunes en hagelwitte stranden en liefhebbers van cultuur en gastronomie komen hier zeker aan hun trekken.  Dankzij nationale regelgeving worden het erfgoed en de natuurrijkdommen goed beschermd.

Guadeloupe

Vanuit de lucht lijken de eilanden van Guadeloupe op een enorme vlinder omringd door 6 vuurvliegjes tussen de Atlantische Oceaan en de zee van de Antillen. Guadeloupe, het grootste eiland van de archipel, wordt door een zeearm, de zoute rivier, door tweeën gedeeld. Het westelijke deel van het eiland wordt Basse-Terre genoemd en is het groene paradijs waar u op avontuur kunt gaan in 17.000 ha tropisch regenwoud.  De hoofdstad van Guadeloupe is Basse-Terre.
Guadeloupe is een groep Caribische eilanden gelegen in de Bovenwindse eilanden en vormt een overzees departement van Frankrijk. Guadeloupe maakt daarnaast deel uit van de in de Kleine Antillen. Het land telt ongeveer 400.000 inwoners. Tot het land behoren ook de kleinere eilanden La Désirade, Marie-Galante en de Îles des Saintes. De twee grootste eilanden van Guadeloupe zijn Basse-Terre en Grand-Terre.

Paradijs

Guadeloupe, een van de Franse overzeese gebieden, is net een paradijs met alle ingrediënten van een tropische bestemming. Je vindt er prachtige, verlaten zandstranden, Franse en Caribische sferen, bananenplantages, suikerrietvelden en tropische jungle kortom: een perfecte bestemming voor mensen die van rust, ruimte en zon houden. Het binnenland is heuvelachtig en telt verschillende vulkanen (hoogste: La Soufrière – 1.467 m), watervallen en tropische regenwouden. In de wateren rondom de eilanden kan men ideaal duiken, snorkelen, surfen en zeilen. De archipel heeft 4 natuurparken die u wandelpaden, watervallen en tropische bloemen te bieden heeft. De schoonheid van deze eilanden is tevens de rijkdom van de Creoolse cultuur. Folkloristische veelkleurige tradities, vurige carnavalsoptochten, kruidige smaken van de Caraïbische keuken en bijzondere muziek.  De economie van Guadeloupe draait grotendeels om akkerbouw (dit zie je terug aan de vele bananenplantages en suikerrietvelden) en toerisme.

Eilandjes

Rond Guadeloupe liggen de kleine eilanden Marie-Galante, Les Saintes en La Desirade. Ze zijn zeker allemaal een bezoekje waard en vanaf Guadeloupe goed bereikbaar met de boot. Vaak kan op het eiland zelf een brommer of scooter gehuurd worden voor een dag.

Klimaat

Guadeloupe heeft een tropisch klimaat. Het hele jaar door ligt de temperatuur rond de 25 tot 30 graden. De beste reistijd zijn de maanden Januari, februari, maart en april. De officiële taal is Frans maar er wordt op kleine schaal ook Creools-Frans en Engels gesproken.

Bezienswaardigheden Guadeloupe

Pointe-à-Pitre is de grootste stad van Guadeloupe en ligt dichtbij de scheiding van de twee eilanden. De koloniale huizen geven de stad een vredige sfeer. Hier kunt u winkelen of naar de markt gaan. U vindt hier de Basiliek La Cathedrale Saint-Pierre et Saint-Paul. Ertegenover is Palais de Justice in art-decostijl. Verder is er ook het Musee Victor Schoelcher die in opstand kwam tegen de slavernij.
In de onderwaterwereld Réserve Jacques Cousteau kunt u boottochten met een glazen bodem maken. De onderwaterwereld op deze plek heeft veel te bieden, zeker voor snorkelaars en duikers. Het is er zelfs mogelijk om nachtelijke duiken te maken.
Op Guadeloupe treft u vele plantages: suikerrietplantages, koffieplantages en cacao- en vanilleplantages. Een prima gerestaureerde koffieplantage is te vinden in het westen bij Pointe-Noire op het eiland Basse-Terre. Hier zijn de plantages Maison du Café en Musée du Café te vinden. Hier kun je een rondleiding krijgen en wordt er het een en ander verteld over de koffieproduct
Guadeloupe zal zeker uw hart stelen. De kleine vissersdorpjes, de overweldigende natuur en mooie stranden zijn zeker een vakantie waard. Jacques Cousteau heeft deze plaats uitgekozen als mooiste duiklokatie ter wereld.
Geen reactie's

Geef een reactie