Gorges du Verdon

25 apr Gorges du Verdon

De kloof Gorges du Verdon, de Grand Canyon van Europa, is de mooiste en bekendste attractie in het natuurpark Verdon. Het is na de Tara River Canyon in Montenegro de grootste kloof in Europa. Het is een geliefd gebied bij bergbeklimmers. U kunt hier fietsen, raften, bungeejumpen of er met de kano op uit gaan. De kloof is erg geliefd bij wandelaars, want er ligt hier meer dan honderd kilometer aan wandelroutes. Beroemd is het Martelpad, vernoemd naar de Franse speleoloog Édouard-Alfred Martel. Hij maakte in 1905 als eerste de tocht over de bodem van de kloof. Ook kunt u hier dieren spotten, want er zijn nog veel wilde dieren te zien. Elk jaar wordt de kloof door vele toeristen bezocht. Sommige routes kunnen gevaarlijk zijn. Wanneer de dammen open worden gezet, kunnen paden onder water lopen en is het niet mogelijk terug de Gorges uit te komen.

Ontstaan Gorges du Verdon

Duizenden jaren van erosie op de zachtere delen van het kalksteen hebben de kloof gevormd. Op sommige plekken is de kloof wel 300 meter diep. Uitgesleten door een rivier over een lengte van 25 kilometer. De rotswanden zijn tot wel 700 meter hoog en zeer imposant en heel geschikt voor bergbeklimmers. De natuur is hier overweldigend.

Natuurpark Verdon

De Gorges du Verdon ligt in het zuiden van Frankrijk op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence in het natuurpark Verdon. Het regionaal natuurpark is 180.000 groot en de kloof maakt hier onderdeel van uit. Tussen de bergen Col de la Sestrière en de Pas du Mélèze ontspringt boven de 2.500 meter de Verdon-rivier. Het water stroomt rustig naar het stuwmeer Lac de Castillon waar het de diepte in duikt.

Sainte-Croix-du-Verdon

De kloof eindigt in het stuwmeer van Sainte-Croix-du-Verdon, het Lac de Sainte-Croix. Dit stuwmeer bij het dorpje Les Salles-sur-Verdon wordt ook wel de toegangspoort tot de Gorges du Verdon genoemd en is door mensen gevormd. Met de aanleg van dit stuwmeer is in 1973 begonnen en in 1975 is het gevuld. De ruïnes van het dorpje Salles-sur-Verdon zijn de dupe geworden van de aanleg van het stuwmeer. De ruïnes zijn echter nog steeds onder water te bewonderen. Het meer is zo’n 10 kilometer lang en op het breedste punt 3 kilometer breed. Het dorpje is aan de oostelijke kant van het stuwmeer weer herbouwd.

Autoroutes

Er zijn prachtige autoroutes rondom de Gorges du Verdon. U kunt hier langs de Noordelijke of Zuidelijke rand rijden. Wanneer u langs de Noordelijke rand wilt rijden, volgt u de D952. U kunt ook de Zuidelijke rand bezichtigen over de D71. De route rondom de canyon is meer dan 100 km.

Omgeving

In de omgeving liggen middeleeuwse dorpjes die de moeite waard zijn te bezoeken. Zo kunt u een bezoekje brengen aan Aiguines, Moustiers-Sainte-Marie en Castellane. Het dorpje Aups heeft een markt op woensdag- en zaterdag morgen. Op de woensdagen zijn de lokale lekkernijen zoals wijn en olijven te verkrijgen. Deze markten trekken veel toeristen. In de wintermaanden is er op donderdagmorgen ook een truffelmarkt. De marken in Aups worden door veel Engelse en Nederlandse toeristen bezocht.

Geen reactie's

Geef een reactie