Franse vreemdelingenlegioen

24 okt Franse vreemdelingenlegioen

Een vreemdelingenlegioen is een legereenheid die voornamelijk bestaat uit buitenlanders. Maar van alle vreemdelingenlegioenen spreekt het Franse Vreemdelingenlegioen het meest tot de verbeelding. Diverse landen hadden een vreemdelingenlegioen maar de enige overgebleven legioenen zijn die van Frankrijk en Spanje. In films en boeken worden mannen van het Franse Vreemdelingenlegioen afgeschilderd als mannen die willen vergeten en een nieuw leven willen beginnen. Ook criminelen, mislukte revolutionairen en avonturiers uit alle windstreken gebruikten het vreemdelingenlegioen als onderduikadres.  Bij het legioen werd niet gevraagd naar afkomst of kerfstok en zelfs niet naar de echte naam.

Ontstaan Franse vreemdelingenlegioen

Het Franse Vreemdelingenlegioen is opgericht in 1831 en geldt als een elite-onderdeel van het Franse leger. Het vreemdelingenlegioen wordt overal ingezet waar conflicten zijn. De reden dat dit legeronderdeel in het leven werd geroepen was dat er in het Franse leger geen buitenlanders mochten dienen. Zeker in verband met de koloniën van Frankrijk (voornamelijk in Afrika) was dit een belemmering. Door de Franse koning Louis Philippe werd daarom het Vreemdelingenlegioen opgericht. Het Franse Vreemdelingenlegioen bestaat, op een uitzondering na, uit mannen tussen de 17 en 40 jaar. De officieren zijn Fransen of tot Fransman genationaliseerde buitenlanders.

Doel van het Franse vreemdelingenlegioen

Het Franse Vreemdelingenlegioen werd aanvankelijk opgericht in Algerije. Deze kolonie was rond de van de oprichting van het legioen (1830-1840) behoorlijk opstandig. Het Vreemdelingenlegioen zou een kalmerende werking hebben op deze opstandige kolonie en de interne onrust in het land verminderen. Het Franse Vreemdelingenlegioen werd ook ingezet tijdens de Krimoorlog (1853-1856), de Frans-Pruisische oorlog (1870-1871) en bij de Franse kolonisatie van Afrika.

Aanmelden

Frankrijk heeft 11 rekruteringscentra waar men zich aan kan melden. Na aanmelding gaat u voor een drie weken durende fysieke test naar de kazerne in Aubagne, niet ver van Marseille. Het Vreemdelingenlegioen kan door de inlichtingendienst een onderzoek in laten stellen naar rekruten om op deze manier terroristen of criminelen uit te sluiten. Wie goedgekeurd wordt tekent een contract voor minimaal vijf jaar en begint met een salaris van 1.043 euro per maand, plus kost en inwoning. Na drie jaar kan met de Franse nationaliteit krijgen.

Nederlanders in het Franse vreemdelingenlegioen

In de loop van de geschiedenis zijn er talloze Nederlanders geweest die in vreemde krijgsdienst gingen. Soms voor het geld omdat soldaat of huurling zijn een beroep was en soms uit idealisme. Ieder had zo zijn eigen reden om in het Vreemdelingenlegioen te stappen. Vanaf de oprichting in 1831, tot het vertrek uit Sidi-Bel-Abbes (Algerije) in 1962, hebben naar schatting zo’n 3.000 Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen gediend.

 

Geen reactie's

Geef een reactie