Franse presidentsverkiezingen

17 apr Franse presidentsverkiezingen

Franse Presidentsverkiezingen

De Franse presidentsverkiezingen 2017 beloven een spannende strijdt te worden. Na de Nederlandse verkiezingen zal blijken of het populisme in Frankrijk voet aan de grond krijgt. De Franse presidentsverkiezingen wijken af van de Nederlandse verkiezingen. De Franse president wordt in twee ronde gekozen. Op zondag 23 april 2017 wordt de eerste ronde gehouden van de Franse presidentsverkiezingen. Behaald een van de kandidaten een absolute meerderheid, dan is deze kandidaat direct de nieuwe president. Is er geen absolute meerderheid, dan volgt op 7 mei, 2 weken later de tweede ronde. De tweede ronde gaat tussen de twee kandidaten die in de eerste ronde de meeste stemmen wisten te behalen. De winnaar zal de komende vijf jaar president van Frankrijk zijn. Voor de eerste ronde zijn er 11 gegadigden die elkaar treffen. Hieronder staan de vier belangrijkste kandidaten.

Marine Le Pen, Front National

Le Pen staat momenteel bovenaan in opiniepeilingen. Haar vader, Jean-Marie Le Pen, was vanaf 1972 tot en met 2011 de oprichter en het gezicht van Front National. Marine Le Pen ging als kind al mee met haar vader op campagne. In 2011 nam zij het leiderschap over van haar vader waarmee de populariteit van het Front National alleen maar toenam. Front National wil uit de Europese Unie stappen. Het Front National wil het aantal migranten dat Frankrijk wordt binnengelaten halveren tot maximaal 10.000 per jaar. Front National is fel tegen Europese instellingen en tegen de euro; ze wil dat Frankrijk een eigen munt krijgt. Het Front National streeft naar een protectionistisch, anti-Europees beleid en als Marine Le Pen president wordt, schrijft ze binnen zes maanden een referendum uit voor zo’n ‘Frexit’.

Emmanuel Macron, En Marche!

Mocht politicus Emmanuel Macron de presidentsverkiezingen in Frankrijk winnen, dan wordt hij met zijn 39 jaar de jongste president die Frankrijk ooit heeft gehad. Maar ook de man die Le Pen kan stoppen. De links-liberaal Emmanuel Macron is favoriet voor het presidentschap. In korte tijd richtte hij zijn partij En Marche! op. Hij is pro-Europees, vriendelijk en optimistisch. Onder president Hollande was Macron minister van Economische Zaken. De partij is misschien het beste te vergelijken met D66 in Nederland (slogan: ‘En nu vooruit’). Macron is pro-Europa en hij wil minder regels voor bedrijven en de arbeidskosten verlagen, zodat Frankrijk weer beter concurrerend wordt. Zijn belangrijkste punt is het onderwijs. Hij wil scholen de bevoegdheid geven zelf leraren aan te stellen en hun eigen pedagogische methoden te kiezen.

 

François Fillon, Les Républicains (‘De Republikeinen’)

Tussen 2007 en 2012 was Fillon premier onder Nicolas Sarkozy en in eerdere regeringen was Fillon al minister van Onderwijs en Sociale Zaken. Hij wil Frankrijk in economisch opzicht met strenge maatregelen hervormen. Hij wil zeker een half miljoen overheidsbanen schrappen en de macht van vakbonden inperken. Zo wil Fillon bijvoorbeeld de 35-urenwerkweek afschaffen en de pensioenleeftijd opnieuw optrekken naar 65 jaar. Hij wil de overheid ook kleiner maken door onder meer een half miljoen ambtenarenjobs te schrappen.  Ook Fillon wil de immigratie halveren en in het verleden verzette hij zich al tegen het homohuwelijk. Fillon kwam in een kwaad daglicht te staan (Penelope-gate) omdat hij zijn echtgenote Penelope jarenlang in dienst zou hebben gehad, terwijl zij geen werk verrichtte. François Fillon is rechts-liberaal, misschien nog het beste te vergelijken met de VVD in Nederland.

 

ONDERWERPEN VOOR DE FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

Voor alle partijen geldt dat de economie, koopkracht, en werkeloosheid de belangrijkste onderwerpen zijn gevolgd door immigratie, terrorisme en veiligheid. De campagne voor de Franse presidentsverkiezingen is begonnen. De uitkomst is ook bepalend voor de toekomst van de EU. Wie deze Presidentsverkiezingen in Frankrijk wint volgt president François Hollande op en wordt de achtste president van de in 1958 begonnen ‘Vijfde Republiek’.

Wil jij iets delen over de Franse presidentsverkiezingen, laat het ons weten.

 

Geen reactie's

Geef een reactie