Franse overzeese gebieden; Frans-Guyana

14 dec Franse overzeese gebieden; Frans-Guyana

Midden in de Atlantische, Indische en Stille Oceaan liggen de Franse overzeese gebieden.
Er zijn in totaal vijf overzeese regio’s/departementen:

Wat zijn Franse overzeese gebieden?

De Franse overzeese gebieden zijn vaak eilanden verspreid over de wereld die door Frankrijk bestuurd worden. De gebieden hebben administratief gezien niet allemaal hetzelfde statuut. Dankzij de overzeese departementen en gebiedsdelen strekt Frankrijk zich uit tot in de verste uithoeken van de wereld. Ver buiten Europa wordt het Franse grondgebied begrensd door de Indische, Atlantische en Stille Oceaan, de ijsbanken van de Zuidpool en het tropisch regenwoud. Officieel behoren ze bij Frankrijk en je kunt er met de euro betalen, maar daar heb je het dan ook mee gehad! Het dagelijkse leven in Frankrijk is hier ver te zoeken. Deze paradijsjes bezitten stuk voor stuk een unieke natuur, lagunes en hagelwitte stranden en liefhebbers van cultuur en gastronomie komen hier zeker aan hun trekken.  Dankzij nationale regelgeving worden het erfgoed en de natuurrijkdommen goed beschermd. In Frans Guyana spreekt men onder andere de Franse taal.

Frans-Guyana

Een van de Franse overzeese gebieden, en ook de grootste van de Europese Unie buiten Europa, is Frans-Guyana. Het is het enige euroland in Zuid-Amerika. Het werd in de 16e eeuw door de Fransen gekoloniseerd.
De eerste inwoners van Guyana waren de Tupi Guarani-indianen.  Met 206.000 inwoners (2006), waarvan 58.000 in Cayenne, heeft Guyana een bevolkingsdichtheid van 2 inwoners per km2. 40% Van de bevolking bestaat voornamelijk uit creolen. Andere bewoners zijn Amerikaanse Indianen, Europese Fransen en H’mongs.

Temperatuur op Frans-Guyana

De temperatuur ligt in Frans-Guyana vrijwel het hele jaar rondom de tropische waarde van dertig graden Celsius. In het droge seizoen is het meestal iets warmer omdat de zon dan veel uitbundiger schijnt en de luchttemperatuur wat verder op kan lopen dan in het regenseizoen. Het regenseizoen in Frans Guyana loopt van december tot en met juni. De rivier Marowijne (door de Fransen Maroni genoemd) vormt voor een groot deel de fysieke grens tussen Frans-Guyana en het westelijk gelegen land Suriname. Deze rivier vormt niet alleen de grens tussen beide landen, maar is vanwege de slechte controleerbaarheid ook een belangrijke smokkelroute van Suriname naar Frans Guyana.

Papillon

Na het afschaffen van de slavernij in 1848 stichtte Keizer Napoleon III op Frans-Guyana een strafkolonie.  Ongeveer 70.000 gevangen werden tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vanuit Frankrijk gedeporteerd naar het overzeese gebied. Slechts 5.000 keerden uiteindelijk terug naar Frankrijk. Een bekende gevangene was Henri Charriere, beter bekend onder de naam Papillon. Charriere was een kleine crimineel die onterecht wordt veroordeeld voor moord en een levenslange gevangenisstraf krijgt op Frans Guyana. Na 13 ontsnappingspogingen en  na vele jaren eenzame opsluiting en afzien weet hij uiteindelijke succesvol te vluchten. In 1938 maakt de Franse regering een einde aan deze deportaties.

Frans departement

Sinds de wet van 19 maart 1946 is Frans-Guyana een Frans departement (DOM). Een paar jaar na het sluiten van de gevangenissen, in de jaren zestig, vond Frankrijk een nieuwe manier om Frans-Guyana te gebruiken.  Met de oprichting van een ruimtevaartcentrum (Centre Spatial Guyanais) in 1964 heeft Frans-Guyana zijn intrede gedaan in het tijdperk van de ruimtevaart. De basis in Kourou heeft de bedrijvigheid van het eiland aanzienlijk gestimuleerd en is van groot belang voor de economie. Nog altijd worden er maandelijks satellieten de ruimte ingeschoten. De economie van het land draait grotendeels om export (o.a. rum, garnalen en hout) en landbouw. Het ecotoerisme is dan ook een van de pijlers voor de ontwikkeling van het land. Op Frans-Guyana is de bevolking redelijk welvarend.
Frans-Guyana, een land midden in de tropen is een avontuurlijk gebied met ongerepte, woeste landschappen, de Amazonerivier en natuurreservaten met uitbundige fauna en flora. Je gaat erheen voor de ongerepte natuur, avontuur en ontdekking. Wat wil je nog meer? Februari, maart, september en oktober zijn de beste maanden om naar Frans-Guyana te reizen. Hiermee vermijdt u de veelal regenachtige en vochtige seizoenen.
Geen reactie's

Geef een reactie